Στην Ανδρο των αλλοτινών εποχών

Στην Ανδρο των αλλοτινών εποχών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά Αγγλία

****

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2013). Εγχρ. Διάρκεια: 160΄

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Ερμηνείες: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος, Μάξιμος Μουμούρης

Η «Μικρά Αγγλία» φέρει την υπογραφή της, περίπου 40χρονης, σχέσης του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Καρυστιάνη, που κυκλοφόρησε το 1997. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ανδρο και στις θάλασσες των ποντοπόρων φορτηγών. Διατρέχει τις δεκαετίες 1930 και 1940. Καταγράφει τις φουρτούνες της ζωής, πελαγίσιες αλλά και στεριανές. Στα σπίτια των ναυτικών, οι γυναίκες σηκώνουν μόνες τα βάρη της καθημερινότητας, τους καημούς της νύχτας. Αγαπούν απόντες, αγωνιούν, υπομένουν, περιμένουν.

Ομως η ταινία «φεύγει» από τον χώρο και τον χρόνο. Ακολουθεί βήμα βήμα το ανεκπλήρωτο του έρωτα, το μέγιστο του πάθους, που όταν δεν απελευθερώνεται είναι ένας αργός, βασανιστικός θάνατος, τα λάθη που γίνονται φορτία πιο βαριά από των καραβιών. Ο ρυθμός της χτίζεται αργά και προσεκτικά, οι σκηνές είναι σοφά επιλεγμένες για να οδηγήσουν στο κρεσέντο της τελευταίας μιας ώρας.

Εκεί που δεν το περιμένεις

Εnough Said

***

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 93΄

Δύο ηθοποιοί, διάσημοι στην τηλεόραση πριν αξιώσουν σοβαρή καριέρα στο σινεμά, η Τζούλια Λούις Ντρέιφους και ο Τζέιμς Γκαντολφίνι, είναι οι βασικοί πυλώνες της δραματικής ερωτικής κομεντί «Εκεί που δεν το περιμένεις». Η χημεία μεταξύ τους κάνει ξεχωριστή την ταινία της Νικόλ Χολοσφένερ, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η Εύα, μια ώριμη, χωρισμένη γυναίκα, συνδέεται ερωτικά με τον Αλμπερτ, έναν συνομήλικό της, που είναι επίσης χωρισμένος.

Ατλαντις, Γλυφαδα, Δαναος, Οπερα

Βehind the Candelabra

***

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 118΄

Η ιδιωτική ζωή του διάσημου πιανίστα-σόουμαν Βλάντζιου Βαλεντίνο Λιμπεράτσε από το 1977 μέχρι τον θάνατό του, το 1987. Υστερα από πολλά χρόνια, ήρθε ένας μεγάλος ρόλος για τον Μάικλ Ντάγκλας. Ο κινηματογραφικός του Λιμπεράτσε είναι φανταχτερός και κιτς (ξεπερνάει και τη φαντασία μιας Lady Gaga). Η σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ στηρίζεται πάνω σε αυτή την υπερβολή. Συμπρωταγωνιστεί ο Ματ Ντέιμον.

Γαλαξιας, Ιντεαλ, Κηφισια

Η τέλεια ομορφιά

La Grande Βellezza

***

ΔΡΑΜΑ, ΣΙΝΕΦΙΛ (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 142΄

Σύγχρονη τοιχογραφία της ρωμαϊκής παρακμής από τον Πάολο Σορεντίνο, που σκηνοθετεί τον αγαπημένο του ηθοποιό Τόνι Σερβίλο σε μια υπαρξιακή περιπέτεια. Η ταινία είναι ανάλαφρη και στις κορυφώσεις της συναρπαστική, άλλοτε ονειρική και άλλοτε αφημένη σε ένα στυλ που θυμίζει όπερα. Μοιάζει με ευφάνταστη μείξη της «Γλυκιάς ζωής», της «Ρώμης» και του «8½».

Αθήναιον, Αθήναιον Cinepolis, Αίγλη, Αστυ, Κηφισια, Ταινιοθηκη

Ψάχνοντας τον Sugarman

Searching for Sugar Μan

****

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕR (2012)

Εγχρ & A/M. Διάρκεια: 85΄

Μερικές φορές η πεζή πραγματικότητα κρύβει εκπλήξεις που ξεπερνούν και τη χολιγουντιανή φαντασία. Απόδειξη, το ντοκιμαντέρ «Ψάχνοντας τον Sugar Man». Τέλη του ’60, Σικάγο, o τραγουδοποιός Σίξτο Ροντρίγκεζ, εργάτης στο επάγγελμα, βγάζει έναν δίσκο κι ονειρεύεται μια θέση στο όνειρο του ροκ. Η αποτυχία του στις ΗΠΑ είναι παταγώδης. Τριάντα χρόνια μετά, μαθαίνει ότι στη Νότιο Αφρική είναι διασημότερος και από τον Ελβις!

Gazarte, Σπορτιγκ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή