Προ-βολες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με τις εκτεταμένες -και συχνά καταστροφικές- αναστηλώσεις παλαιότερων εποχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποκατάσταση του ανακτόρου της Κνωσού από τον Evans, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι τείνουν να επιλέγουν πιο ήπιες παρεμβάσεις. Ωστόσο, η σημαντικότητα ή η μορφή ορισμένων μνημείων δικαιολογεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ετσι, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα την έγκρισή του για τη μέγιστη εφικτή αποκατάσταση του κυρίως κτιρίου του ανακτόρου των Αιγών. Η αρχιτεκτονική μελέτη για τη στερέωση, ανάταξη και αναστήλωση της βόρειας και ανατολικής πτέρυγας έχει στόχο να αποδώσει τη «χαμένη» τρίτη διάσταση του μνημείου, κάτι που κρίνεται απαραίτητο εξαιτίας αφενός της κλίμακας και αφετέρου της αρχαιολογικής σημασίας του. Πρόκειται, άλλωστε, για το μεγαλύτερο οικοδόμημα των κλασικών χρόνων στον ελλαδικό χώρο με συνολική έκταση 12,5 στρεμμάτων.

Η μελέτη προβλέπει την προσθήκη αρχαίου, αλλά και νέου υλικού, έτσι ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η αισθητική οπτική του διώροφου κτιρίου, το οποίο χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και είχε δημόσιο χαρακτήρα, με την Αγορά της πόλης να βρίσκεται στο κέντρο του. Μεταξύ των καινοτομιών του πρωτοπόρου αρχαίου αρχιτέκτονα ήταν η κατασκευή των πρώτων, πλήρως ανεπτυγμένων διώροφων στοών στον ελλαδικό χώρο. Το έργο ανάδειξης του ανακτόρου, χρηματοδοτούμενο με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, βρίσκεται στην τρίτη φάση υλοποίησης, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ για τον αρχαιολογικό χώρο (www.aigai.gr), το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο στο προσεχές μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή