ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίσθηση να βλέπεις μια έκθεση για το Παρίσι του 19ου αιώνα σε ένα κτίριο του Λονδίνου του 19ου αιώνα, όπως είναι το εντυπωσιακό, στην τελική μορφή του, νεο-παλλαδιανό οικοδόμημα της Royal Academy of Arts, είναι προνόμιο. Η έκθεση με τα σχέδια του ονομαστού Παριζιάνου καλλιτέχνη Honoré Daumier (1808-1879) διαρκεί έως τις 26 Ιανουαρίου και θεωρείται μία έκθεση-σκοτεινός θάλαμος με θέα το Παρίσι σε chiaroscuro, το Παρίσι των φτωχών, αλλά όχι απαραίτητα και δυστυχισμένων.

Ο Daumier υπήρξε ένας σύνθετος δημιουργός, οξυδερκής παρατηρητής και εχθρός του θρόνου. Οι καυστικές καρικατούρες του άφησαν εποχή. Σκιτσογράφος, ζωγράφος, γλύπτης (με ονομαστές προτομές), ο Daumier δημιούργησε και την «πινακοθήκη» των μισοφωτισμένων Παριζιάνων, το θέμα της έκθεσης στο Λονδίνο.

Είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τον Daumier στην Αγγλία τα τελευταία 50 χρόνια. Με τίτλο «Visions of Paris», η έκθεση παρουσιάζει σχέδια με θέμα την καθημερινότητα του Παρισιού πίσω από τη βιτρίνα της ευημερούσας αστικής τάξης. Ο Daumier έζησε τους μεγάλους τριγμούς της γαλλικής κοινωνίας τον 19ο αιώνα: τη βασιλεία του Louis Philippe, τις εξεγέρσεις του 1848, την άνοδο του Ναπολέοντα Γ΄ και τη Β΄ Γαλλική Αυτοκρατορία (1852-1870), τον γαλλο-πρωσικό πόλεμο του 1870-71. To Παρίσι άλλαξε θεαματικά στη διάρκεια της Β΄ Γαλλικής Αυτοκρατορίας, όταν ο Ναπολέων Γ΄ ανέθεσε στον Haussmann να δημιουργήσει το νέο Παρίσι των ακτινωτών λεωφόρων και των μεγάλων πλατειών εις βάρος του «ανθυγιεινού» μεσαιωνικού Παρισιού. Οι μεγάλες μετακινήσεις λαϊκών στρωμάτων σφράγισαν τη ζωή τότε στο Παρίσι και εντυπωσίασε τον Daumier καθώς έγινε παρατηρητής ευρύτατων και βαθέων κοινωνικών ζυμώσεων. Οι δικοί του Παριζιάνοι δεν είναι αυτοί του Ingres αλλά οι άνθρωποι του μεροκάματου και των σκοτεινών διαμερισμάτων, οι βιοπαλαιστές, οι μοδίστρες, τα χαμίνια, οι μικροπωλητές. Αυτό το Παρίσι συγκινούσε τον Daumier, και αυτό το Παρίσι μας συγκινεί και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή