Στις υγρές λεωφόρους του Ντουμπάι

Στις υγρές λεωφόρους του Ντουμπάι

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καράβια πολλά, μικρά και μεγάλα, με λιτές γραμμές, με ανατολίτικα χρώματα και παλιό ξύλο γεμίζουν το μεγάλο κανάλι στο Ντουμπάι, το λεγόμενο Ντουμπάι Κρικ (Dubai Creek). Κάτω από τις επιβλητικές σκιές ουρανοξυστών φουτουριστικής αισθητικής, ένας παραδοσιακός κόσμος ξεδιπλώνεται: σαν μια περίεργη τεχνοκρατική Βενετία της Ανατολής, τα κανάλια του Ντουμπάι, δημιουργούν ένα εντυπωσιακά ξεχωριστό σύμπαν. Ειδικότερα στο Μπουρ Ντουμπάι (Bur Dubai) και τη Ντέιρα (Deira), οι υγρές αυτές λεωφόροι θα σε μεταφέρουν στην ευωδιαστή, πολύχρωμη και παλλόμενη καρδιά της Ανατολής, όπου οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά και η λάμψη του ατόφιου χρυσού θα σε γητεύσουν, θα σε παρασύρουν σε μυστηριώδη αραβικά μονοπάτια, σε αρχαίες αναμνήσεις μιας Ανατολής που όλοι φέρνουμε μέσα μας.

Μπουρ Ντουμπάι: Πολιτιστικό Χωριό (Heritage Village), Παζάρι Μίνα (Meena Bazaar). Εδώ οι «γονδολιέρηδες» είναι μελαψοί, από την Ινδία και το Πακιστάν, όπως άλλωστε και ο περισσότερος πληθυσμός του Ντουμπάι. Μπορεί να μη διαθέτουν τη γοητεία ενός Βενετσιάνου γονδολιέρη αλλά είναι άνθρωποι απλοί κι ευγενικοί, που θα σε μεταφέρουν στην Ντέιρα απέναντι και στα παζάρια της, τα διάσημα σουκ (souk), για μόλις 20 λεπτά του ευρώ! Πριν επιβιβαστείς όμως στα ντόου (παραδοσιακά πλοιάρια) για να περάσεις απέναντι στην Ντέιρα, περιηγήσου στην πλευρά του Μπουρ Ντουμπάι, με το Χωριό Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Village) και το Παζάρι της Μίνα (Meena Βazaar).

Σε μια μεγάλη έκταση κατά μήκος του μεγάλου καναλιού, η κυβέρνηση του Ντουμπάι αποφάσισε να συντηρήσει ένα κομμάτι της παλιάς πόλης, έτσι το Πολιτιστικό Χωριό, εκτός από ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ουνέσκο, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εδώ έχει διατηρηθεί ατόφιος ο χαρακτήρας της παλιάς Αραβίας, με τα μικρά στενά σοκάκια ώστε να υπάρχει σχεδόν πάντα σκιά και τους πύργους που λειτουργούν ως αεραγωγοί και προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες πουλιά. Μέσα στο άψογα διατηρημένο σύμπλεγμα παραδοσιακών κατοικιών θα βρεις όμορφες, δεντρόφυτες αυλές με τραπεζάκια όπου μπορείς να απολαύσεις μυρωδάτο αραβικό καφέ και αυθεντικό τσάι γιασεμιού, μέχρι κρέας καμήλας για τους πιο τολμηρούς. Ενα από αυτά τα παραδοσιακά καφέ είναι το Arabian Tea House, που προσφέρει μια εκπληκτική γκάμα τσαγιών, από τα λεγόμενα blooming teas (τσάγια που «ανθίζουν», ανοίγουν μέσα στο νερό) μέχρι ποικίλες άλλες ποιότητες και γεύσεις, ενώ μπορείς και να γευτείς τοπικά εδέσματα. Επίσης, θα ανακαλύψεις μικρούς εκθεσιακούς χώρους με λαογραφικές συλλογές, όπου καλύπτονται πολλές πτυχές της παραδοσιακής αραβικής ζωής καθώς και καταπληκτικά αραβουργήματα για να αγοράσεις, κυρίως στο Παζάρι της Μίνα. Υστερα, πλάι στον ήσυχο παφλασμό της θάλασσας μπορείς να ρουφήξεις τα μεθυστικά αρώματα της σίσα (ναργιλές) και του καφέ με τη συνοδεία μερικών λαχταριστών χουρμάδων, -άλλωστε το Ντουμπάι διαθέτει τους καλύτερους στον κόσμο-, πριν πάρεις το ντόου για την Ντέιρα!

Ντέιρα: Παζάρι των Μπαχαρικών (Spice Souk) και Παζάρι του Χρυσού (Gold Souk). Οπως και στο Μπουρ Ντουμπάι, ο κυρίαρχος πληθυσμός στην Ντέιρα είναι Ινδοί και Ασιάτες και φυσικά τα δεκάδες μικρομάγαζα, οι πωλητές στους δρόμους, οι φωνές, το πολύχρωμο χάος που κυριαρχεί αντικατοπτρίζει αυτόν τον χαρακτήρα. Μέσα σε αυτό τον πολύβουο λαβύρινθο, αποτελώντας το ζωτικό κέντρο του, βρίσκονται δύο από τα πιο παραδοσιακά παζάρια της Ανατολής, τα λεγόμενα εδώ Σουκ, το Παζάρι των Μπαχαρικών και το Παζάρι του Χρυσού. Στο πρώτο θα σε οδηγήσει η μύτη σου, είναι άλλωστε πολύ κοντά από εκεί που σε αφήνει το καράβι και το πλήθος συρρέει μέσα στους διαδρόμους του με τις παραδοσιακές ξυλόγλυπτες καμάρες. Εδώ, ανάμεσα από ορδές τουριστών καθώς και ντόπιους πληθυσμούς μπαχαρικά όλων των ειδών από όλα τα σημεία της Ανατολής και της γης, χρωματίζουν τους πάγκους με το πύρινο πορτοκαλί του κρόκου, το βαθυπράσινο του καρδάμου και το γλυκό καφετί της κανέλας. Επίσης θα βρεις ροδόνερο πρώτης ποιότητας καθώς και λιβάνι ή άλλα θυμιάματα, μαζί με εντυπωσιακές θήκες από ξύλο, μαόνι και ελεφαντόδοντο. Μπορείς να αγοράσεις ό,τι σου κάνει κέφι, μπαχαρικό τριμμένο ή ολόκληρο και άλλα χειροτεχνήματα, με το σχεδόν υποχρεωτικό παζάρεμα των, αρκετά υψηλών για τα τοπικά δεδομένα, τιμών.

Παζάρι και τέμενος Χρυσού

Λίγο μακρύτερα από το βασίλειο των αρωμάτων βρίσκεται το αδιαμφισβήτητο, λαμπρό τέμενος του χρυσού στο Ντουμπάι. Περισσότερο από ένα Παζάρι Χρυσού, είναι ένα μέρος λατρείας αυτού του ευγενούς υλικού: στις εκτυφλωτικές βιτρίνες του θα το δεις σε όλες τις δυνατές μορφές του, σε απίστευτα λεπτά κεντήματα που σχηματίζουν ολόχρυσες φούστες μέχρι σε υπερβολικά ογκώδη και βαριά περιδέραια που δίνουν άλλη διάσταση στο κιτς. Παράλληλα, μπορείς να δεις μια ανυπέρβλητη συλλογή ιδιαίτερα πολύτιμων κοσμημάτων από διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και ό,τι άλλο μπορεί να φυλακίσει τη μαγεία των χρωμάτων της ίριδας. Αν θέλεις να κάνεις κάποιο πολύτιμο δώρο σε κάποιον ή να ταΐσεις λίγο τη ματαιοδοξία σου, τότε αυτό είναι το ιδανικό μέρος: πιθανότατα, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν πωλείται ο χρυσός σε τόσο χαμηλή τιμή, που μάλιστα μετά από ένα επιτυχημένο παζάρεμα, μπορεί να φτάσει και στη μισή τιμή από την αρχική που ο επίδοξος πωλητής θα σου αναφέρει.

Γεμάτος πια με ευωδιαστά μπαχαρικά και αστραφτερά κοσμήματα, μπορείς να αφήσεις πίσω σου το πολύχρωμο και ανατολίτικο παράλληλο σύμπαν του τεχνοκρατικού και φουτουριστικού Ντουμπάι, με τη βεβαιότητα ότι τελικά κάθε πόλη έχει δύο πλευρές και πολλές φορές είναι αυτή η κρυφή πλευρά που την κάνει μοναδική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή