500 λέξεις με τη Στέλλα Στεργίου

500 λέξεις με τη Στέλλα Στεργίου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Στέλλα Στεργίου, με σπουδές στην Αρχιτεκτονική, ζει και εργάζεται ως εικονογράφος και δημιουργός κόμικς στο Βέλγιο. Εχει μεταφέρει σε κόμικ τον «Μικρό Πρίγκιπα» (Polaris, 2017) και έχει συνεργαστεί στο τελευταίο της κόμικ, «Στο Δάσος», με τον Σπύρο Γιαννακόπουλο (Πατάκης, 2020). Δουλειά της έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Μπλε Κομήτης» και παράλληλα έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα. 
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Prodigals» του Γκρεγκ Τζάκσον, «A Wild Swan and Other Tales» του Μάικλ Κάνινχαμ με τις καταπληκτικές εικονογραφήσεις της Γιούκο Σιμίζου και το κόμικ «Seconds» του Μπράιαν Ο’ Μάλεϊ. Εν μέσω καραντίνας ξανάρχισα το συστηματικό διάβασμα και από τότε έχω ξεσηκώσει τις δανειστικές βιβλιοθήκες της γειτονιάς μου.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Αρτέγιου από την «Ιστορία χωρίς τέλος»! Είχε και τον Αρταξ, το καλύτερο πόνι, για τον οποίο ρίχνω πολύ κλάμα κάθε φορά. Ή η Εμμα από τα «88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά, αφού έχει την επιλογή να ζήσει όλες τις περιπέτειες και την αντίστοιχη γκαρνταρόμπα για την κάθε περίσταση.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τέρι Πράτσετ, Ρομάν Μουράντοφ, Κλερ Μπρετεσέ και ελπίζω να δέχονταν ο Eντουαρντ Γκόρι και οι γάτες του να το διοργανώναμε σπίτι του.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
«The Fire Next Time» του Τζέιμς Μπάλντουιν.
 
Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» του Οσκαρ Ουάιλντ σε έκδοση του 1949, γεμάτη με τις σημειώσεις του μπαμπά μου όταν μάθαινε αγγλικά. Για καιρό εναντιωνόμουν στην ιδέα να το ακουμπήσω, επειδή πίστευα ότι η ιστορία ενός εγωπαθούς ναρκίσσου δεν είχε τίποτα να μου προσφέρει. Ευτυχώς στο σχολείο βρέθηκε ένας καλός φίλος που μου έδειξε πόσο άδικο είχα.
 
Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού εικονογραφημένου βιβλίου;
Η δυνατή εικόνα και ειδικά το εξώφυλλο. Αυτά, για μένα ως αναγνώστρια, είναι ο πρώτος λόγος να αποκτήσω ένα βιβλίο. Σε δεύτερο επίπεδο, η καλή ροή και συσχέτιση με το κείμενο. Θυμάμαι κι όταν ήμουν μικρή που έψαχνα στις εικόνες να βρω τα στοιχεία και τις σκηνές που αντιστοιχούσαν στην ιστορία.
 
Ποιο γνωστό εικονογραφημένο βιβλίο θα θέλατε να είχατε εσείς εικονογραφήσει;
Τον «Μάγο του Οζ», ειδικά όταν έπεσα πάνω στην εκδοχή της Λίζμπεθ Ζβέργκερ.
 
Από τους ήρωες που έχετε σχεδιάσει, υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους ταυτιστήκατε περισσότερο και γιατί;
Mε τον Τζακ («Στο Δάσος»). Εξίσου χαμένη σε καταστάσεις μεγαλύτερες από μένα, βρίσκω το θάρρος να τις εξερευνήσω παραπέρα, χάρη και στους φίλους μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή