Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας μόνο μέσω διαφορετικότητας, από το 2024

Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας μόνο μέσω διαφορετικότητας, από το 2024

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτήρια διαφορετικότητας θέτει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την αποδοχή υποψηφιοτήτων για το βραβείο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το 2024, σε ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης των ελίτ στις ΗΠΑ.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ακαδημία, από την 96η διοργάνωση των βραβείων της οι ταινίες που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας θα πρέπει να ικανοποιούν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια διαφορετικότητας και ίσης εκπροσώπησης στην οθόνη στους τομείς του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της εθνότητας και της αναπηρίας.

Τα κριτήρια αφορούν στην εκπροσώπηση στους ακόλουθους τέσσερις τομείς: Στην ίδια την ταινία, στο τεχνικό προσωπικό, στο στούντιο και στις ευκαιρίες για εκπαίδευση και προώθηση σε άλλες πλευρές της ανάπτυξης και παρουσίασης της ταινίας.

Κάθε κατηγορία θα έχει και λεπτομερείς υποκατηγορίες: Για να ικανοποιηθεί το κριτήριο περί εκπροσώπησης στην οθόνη, μια ταινία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα από κοινωνική, φυλετική ή εθνική ομάδα με υποεκπροσώπηση. Διαφορετικά μπορεί να έχει τουλάχιστον 30% των δευτερεύοντων ρόλων από δύο υποεκπροσωπημένες ομάδες, ή το κύριο θέμα της ταινίας να εστιάζει σε μια τέτοια ομάδα.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, οι υποεκπροσωπημένες ομάδες περιλαμβάνουν τις γυναίκες, τους μη λευκούς, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή