«Νύχτες Πρεμιέρας»: Το σινεμά γιορτάζει κάτω από τα αστέρια
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
νύχτες-πρεμιέρας-το-σινεμά-γιορτάζ-561088312

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Το σινεμά γιορτάζει κάτω από τα αστέρια

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» και η Fischer μας καλούν να απολαύσουμε ονειρικές ταινίες κάτω από τα αστέρια.

Ακόμα θυμάμαι τις πρώτες μου «Νύχτες Πρεμιέρας». Δεν ήταν οι πρώτες του θεσμού – αυτός ξεκίνησε το 1995. Ήταν οι πρώτες δικές μου, τρία χρόνια αργότερα, όταν φοιτήτρια ακόμα στεκόμουν για πρώτη φορά στην ουρά του ταμείου με το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανά χείρας και τις ταινίες που ήθελα να δω σημειωμένες με φωσφοριζέ μαρκαδόρο. Έκτοτε, το φθινόπωρο μπαίνει πάντα με την ίδια προσμονή: να χάσω την αίσθηση του χρόνου σε μία σκοτεινή αίθουσα, παρασυρμένη σε κόσμους άλλοτε λογικούς και άλλοτε αλλόκοτους, πλάι-πλάι με τους ίδιους, πάνω κάτω, ανθρώπους, βετεράνοι και αυτοί ταξιδιώτες στον κόσμο του φανταστικού.
 
Φέτος το όνειρο της σκοτεινής αίθουσας ακυρώθηκε ξαφνικά λόγω της πανδημίας, όχι όμως και το ίδιο το φεστιβάλ που μετά την αναστολή της λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων μετέφερε όλες τις προβολές του σε θερινά σινεμά και σαν άλλη σωσίβια λέμβος έρχεται να μας βοηθήσει να πάρουμε απόσταση, έστω και για λίγο, από έναν κόσμο βουτηγμένο στην αβεβαιότητα. Σταθερός υποστηρικτής του φεστιβάλ η Fischer, μια εταιρεία που αγαπά τον κινηματογράφο και εδώ και χρόνια κρατάει απολαυστική συντροφιά στους θεατές προσκαλώντας τους παράλληλα να αναδεικνύουν με τη ψήφο τους την αγαπημένη ταινία του κοινού, στην οποία απονέμεται το Βραβείο Κοινού Fischer*.

Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα ονειρεύομαι ήδη προβολές συνοδεία φρεσκοψημένου ποπ κορν και παγωμένων Fischer και σκέφτομαι πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη του σινεμά να μας ταξιδέψει και να μας επιτρέψει να ονειρευτούμε. Πόσο εύστοχο λοιπόν που το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ έχει να κάνει με το όνειρο, την «αποθέωση του ονειρικού και του γοητευτικά απόκοσμου, της κινηματογραφικής αποπλάνησης και της ομορφιάς. Χαρακτηριστικών της 7ης τέχνης που έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε πως δεν χωρούν στην μικρή οθόνη. Μήπως όμως όλες αυτές οι βεβαιότητες, οι ιδεοληψίες και τα θέσφατα υπάρχουν για να αναιρούνται; Φέτος, σαν αντίβαρο των αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης, η online συνθήκη κάνει ντεμπούτο στις Νύχτες Πρεμιέρας, για να δώσει την λύση σε όσους για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να δώσουν το παρών στους θερινούς κινηματογράφους της πόλης. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο καταφύγιο από τον έξω κόσμο, «εκεί όπου το δικαίωμα στο όνειρο θα παραμένει πάντα το μόνο αναφαίρετο δικαίωμα», όπως γράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας.

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Το σινεμά γιορτάζει κάτω από τα αστέρια-1

Και αν όντως πρόκειται για «αποθέωση του ονειρικού» τότε υπάρχει «καταφύγιο» πιο κατάλληλο από ένα θερινό σινεμά με σκεπή τον έναστρο ουρανό; Ήδη έχω κλείσει θέση για τους ονειρικούς κόσμους του αφιερώματος που θέλω να «επισκεφθώ» για πρώτη φορά και εκείνους στους οποίους θα ήθελα να επιστρέψω. Όπως τον κόσμο του καθηλωτικού «Koyaanisqatsi» του Godfrey Reggio (4/10/2020, 19:30 στο CINE ΑΘΗΝΑΙΑ) που προφήτευε το μέλλον ενός πλανήτη εκτός ισορροπίας και με είχε στοιχειώσει όταν πρωτοείδα. Την ίδια στιγμή ανυπομονώ να επισκεφτώ τον κόσμο του «Long Day’s Journey into night» (29/9/2020, 22:15 στον δημ. κινηματογράφο Παπάγου ΑΡΤΕΜΙΣ), που κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και στο οποίο, διαβάζω, ο σκηνοθέτης Bi Gan διερευνά «τη δύναμη του σινεμά να αφηγείται με τρόπο που μόνο ‘μυστηριώδεις’ ανθρώπινες λειτουργίες (η μνήμη, η ονειρική φαντασία, οι περιπετειώδεις δηλαδή τρόποι του μυαλού να συνδέει οπτικοακουστικά γεγονότα διάσπαρτα σε μια ζωή) καταφέρνουν».

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Το σινεμά γιορτάζει κάτω από τα αστέρια-2

Προμηθευτείτε και εσείς τα εισιτήριά σας και τα λέμε στα θερινά για να ονειρευτούμε μαζί με μάτια ανοιχτά!

* Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, φέτος δεν θα υπάρχουν κάλπες έξω από τις αίθουσες. Η ψηφοφορία θα γίνεται online εδώ: fischeraudienceaward.aiff.gr

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα διεξαχθεί από 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου στα θερινά σινεμά ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΑΘΗΝΑΙΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΛΑΪΣ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΤΕΛΛΑ. Για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ: www.aiff.gr

#FischerBeer #ItsAboutTaste #StarringFischer #aiff26 #aiff2020 #AIFF #AthensInternationalFilmFestival

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή