500 λέξεις με την Σουζάνα Παπαφάγου

500 λέξεις με την Σουζάνα Παπαφάγου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουζάνα Παπαφάγου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, σπούδασε Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία στην Ιταλία και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην ομαδική ανάλυση, στην οικογενειακή θεραπεία, στη θεραπεία ζεύγους και στο ψυχόδραμα. «Ο πολυπόδαρος έχασε τα παπούτσια του» (εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση του Μενέλαου Κουρούδη) είναι το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα.  
 
Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Το γέλιο του βατράχου ή Πώς τα παραμύθια μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή» του Ανρί Γκουγκό (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση: Λίλη Λαμπρέλη), «Ο χορός των μεγάλων μητέρων» της Κλαρίσα Πινκόλα Εστές (εκδόσεις Kέλευθος, μετάφραση: Αννα Παπασταύρου) και «Το βιβλίο του μαξιλαριού» της Σέι Σονάγκον (εκδόσεις Καστανιώτη, μετάφραση: Κατερίνα Παπανικολάου – Σωκράτης Λ. Σκαρτσής). 
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Θα ήθελα να είμαι η Σιλουανή του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εκδόσεις Ικαρος), να σκαρφαλώνω στα δέντρα, να τριγυρνώ μέσα στα δάση και να μετατρέπω την κάθε μέρα σε μια καινούργια περιπέτεια με όχημα τη φαντασία. 
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Οπωσδήποτε τον δρα Σους, τη Μάριον Γούντμαν, την Κλαρίσα Πινκόλα Εστες, τον Τζιάνι Ροντάρι, τον Ανρί Γκουγκό, τη Σέι Σονάγκον και τον Μαρσέλ Προυστ (με την προϋπόθεση να φέρει ένα κουτί μαντλέν).
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου; 
«Με τα παιδιά, για το συμφέρον τους, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην περιορίζουμε τις δυνατότητες του παραλόγου», Τζιάνι Ροντάρι.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Το «Επος του Γκιλγκαμές» από τις εκδόσεις Ιστός.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα απ’ τον καθρέφτη» του Λιούις Κάρολ (εκδόσεις Printa, σε μετάφραση της Παυλίνας Παμπούδη).
 
Ο «Πολυπόδαρος» είναι η πρώτη σας εκδοτική προσπάθεια. Πώς γεννήθηκε;
Γεννήθηκε ένα καλοκαιρινό βράδυ, έπειτα από ξέφρενο παιχνίδι με την τότε τρίχρονη κόρη μου.
 
Από την ψυχοθεραπεία στο παιδικό βιβλίο. Τι είναι αυτό που τα συνδέει;
Ηθελα πολύ να ξεκινήσω το συγγραφικό ταξίδι μέσα από τις σελίδες του παιδικού βιβλίου, μετατρέποντας σε απλές λεξούλες τις γνώσεις μου σε σχέση με την ψυχολογία των πολύ μικρών παιδιών και των ενηλίκων, λαμβάνοντας τους μικρούς αναγνώστες υπόψη ως κοινωνικά όντα και μελλοντικούς ενηλίκους.
 
Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Βοηθούν το παιδικό βιβλίο τα social media;
Εχω από όλα! Νομίζω πως τα social media είναι ένα σημαντικό εργαλείο, αρκεί να ξέρουμε τι κάνουμε με αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή