Ανάγκη για σχέδιο προστασίας και πρόληψης

Ανάγκη για σχέδιο προστασίας και πρόληψης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωρακισμένες, όπως φαίνεται, θα είναι οι Μυκήνες το επόμενο καλοκαίρι, καθώς υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ύψους 650.000 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστεί το σύστημα πυρόσβεσης. Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή στα τέλη του περασμένου Αυγούστου πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν οι αρχαιότητες. Ανέδειξε, ωστόσο, τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στο σύστημα πυροπροστασίας και ειδικότερα την έλλειψη δικτύου υδροδότησης, τουτέστιν ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορούσε να υποστηρίξει πυροσβεστικούς κρουνούς και να χρησιμοποιεί νερό υπό πίεση. Η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Αργους – Μυκηνών και η παροχή τρεχούμενου νερού ήταν ένα χρόνιο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. 
Αυτή η έλλειψη φαίνεται πως τώρα θα διορθωθεί και το νέο σύστημα θα καλύψει την περιοχή από την πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία μέχρι τον θολωτό τάφο του Ατρέα, δηλαδή πέρα από τον οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, έπρεπε να ξεσπάσει μια πυρκαγιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε το υπουργείο και στην περίπτωση της Καρδίτσας. Κονδύλι άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε για τις έκτακτες ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας και έχει γίνει η παραγγελία των κοντέινερ που θα τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο του μουσείου για να ξεκινήσει η συντήρηση των αρχαιολογικών τεκμηρίων.

Ανάγκη για σχέδιο προστασίας και πρόληψης-1
Εσωτερικό εκκλησίας στη Σάμο, όπου διακρίνονται πέτρες και τούβλα που έχουν πέσει μετά τον πρόσφατο σεισμό.

Το υπόγειο του μουσείου, όπου στεγαζόταν και η αποθήκη του, πλημμύρισε με το πέρασμα του «Ιανού», με αποτέλεσμα περίπου 1.000 αρχαιότητες να καλυφθούν από νερό και λάσπη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όπου εκεί τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο δύσκολα. Περίπου 2.500 ζωγραφικά έργα και πίνακες ήρθαν σε επαφή με νερό και λάσπη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά τη ζημιά έγινε αντιληπτό ότι τα υπόγεια δεν είναι κατάλληλα για αποθήκευση συλλογών, αρχαίων και νεότερων. Η τρίτη και πιο πρόσφατη φυσική καταστροφή που τραυμάτισε την πολιτιστική κληρονομιά ήταν ο σεισμός της Σάμου, που προκάλεσε ζημιές στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Οι πρώτες καταγραφές έδειξαν την ύπαρξη μιας ρωγμής στο πόδι του πανύψηλου κούρου που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος και ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Μουσείο Πυθαγορείου. Το κόστος και η έκταση των ζημιών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Τα τρία έντονα φυσικά φαινόμενα –φωτιά, πλημμύρες, σεισμός– που έλαβαν χώρα μέσα σε λίγους μήνες καταδεικνύουν την ανάγκη εκπόνησης ενός σοβαρού, συνολικού σχεδίου πρόληψης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή