Εκδοτική ανάσα από Ομπάμα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να θεωρείται το μεγάλο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς και σίγουρα είναι, αλλά η λάμψη του Μπαράκ Ομπάμα, αναπόφευκτα, επισκιάζεται από την υγειονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη. Ωστόσο, το πολυαναμενόμενο βιβλίο με τα απομνημονεύματα του 44ου Αμερικανού προέδρου, με τίτλο «Γη της Επαγγελίας», που κυκλοφόρησε, χθες, ταυτόχρονα στις ΗΠΑ και σε 19 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αναμένεται να δώσει μια πολύτιμη ανάσα στους βιβλιοπώλες του εξωτερικού, των οποίων οι πωλήσεις πλήττονται από την επιδημία.

Οι αναγνώστες στην Αμερική και στον Καναδά φαίνεται πως ανυπομονούν να πιάσουν στα χέρια τους το βιβλίο του πρώην πρόεδρου, όπως αναφέρουν οι New York Times. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκδοτικός οίκος Crown που κυκλοφορεί το βιβλίο, θυγατρική του Penguin Random House, έχει τυπώσει 3,4 εκατομμύρια αντίτυπα για την πρώτη έκδοση του βιβλίου που προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά και ακόμη 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα για τη διεθνή αγορά. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα του βιβλίου τυπώθηκαν στη Γερμανία και θα μεταφερθούν διά θαλάσσης στις ΗΠΑ. Σκεφτείτε ότι για να μη «συμπέσουν» η ανακοίνωση του βραβείου Booker, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, μεταφέρθηκε στις 19 Νοεμβρίου.

Και πάλι όμως μπορεί η ποσότητα να μην είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τη ζήτηση. Το γνωστό βιβλιοπωλείο Barnes & Nobles, για παράδειγμα, παρήγγειλε μισό εκατομμύριο αντίτυπα τα οποία εκτιμά ότι θα ξεπουλήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα έλεγε όχι σε περισσότερα, αλλά ο εκδοτικός οίκος έχει βάλει «κόφτη» για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Μικρότερα, ανεξάρτητα, βιβλιοπωλεία στοκάρουν πάνω από 2.000 βιβλία, ενώ άλλα, όπως το Kramers της Ουάσιγκτον, θα άνοιγε τις πόρτες του τα μεσάνυχτα της 17ης Νοεμβρίου για το βιβλίο, όπως γινόταν άλλοτε για τη σειρά του Χάρι Πότερ.

Οι Ελληνες αναγνώστες

Στην Ελλάδα, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications σε μετάφραση Χρύσας Φραγκιαδάκη και Μάνου Τζιρίτα, και η πρώτη έκδοση των 5.000 αντιτύπων έχει προαγοραστεί από το βιβλιοπωλείο των Public απ’ όπου και διατίθεται για τους Ελληνες αναγνώστες. Μέχρι σήμερα το βιβλίο έχει καταγράψει 1.000 προπαραγγελίες, αριθμός που ικανοποιεί τον εκδότη Γιώργο Μουρούτη. Η δεύτερη έκδοση, αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο του κορωνοϊού και των πωλήσεων, αναμένεται για τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε και το βιβλίο θα διατεθεί και σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Το μόνο πρόβλημα στο λανσάρισμα του βιβλίου είναι η επιδημία, που απαγορεύει στον Ομπάμα να κάνει ένα book tour με ομιλίες και εμφανίσεις στο κοινό, όπως έκανε η Μισέλ Ομπάμα λίγα χρόνια νωρίτερα. Το «Becoming» πούλησε 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και στην Ελλάδα έκανε τρεις εκδόσεις από την Athens Bookstore. Οι προσδοκίες για τον Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώτο τόμο που κυκλοφορεί –θα ακολουθήσει και δεύτερος– είναι υψηλότερες από τον εκδοτικό οίκο και δικαιολογημένα, καθώς το πρώην προεδρικό ζεύγος παρέλαβε το 2017 μία επιταγή ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων για τα απομνημονεύματά του από τον Penguin Random House.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή