Χριστούγεννα με οnline λαμπιόνια στο Μέγαρο Μουσικής

Χριστούγεννα με οnline λαμπιόνια στο Μέγαρο Μουσικής

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας έχει μεταδώσει μια συναυλία του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, το νέο έργο της Batsheva Dance Company και άλλα ψηφιακά καλούδια. Μοιάζει πιο έμπειρο το Μέγαρο Μουσικής στις online εκδηλώσεις· ενόψει Χριστουγέννων, λοιπόν, τις συνεχίζει και τις επενδύει με γιορτινή λάμψη. 

Το πρόγραμμα ξεκινά με τον μαέστρο Τόμας Χένγκελμπροκ, που μαζί με το σύνολο Μπαλτάζαρ Νόιμαν θα παρουσιάσουν σε live streaming από το Αμβούργο (20/12) τη «Μεγάλη καθολική λειτουργία σε σι ελάσσονα» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έργο που ο συνθέτης επεξεργαζόταν έως το τέλος της ζωής του. 

Σειρά έχει μια συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου, τον τρομπετίστα Δημήτρη Γκόγκα και τον τρομπονίστα Ανδρέα-Ρολάνδο Θεοδώρου (21/12), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες γνωστών συνθετών, συνδυάζοντας το μεγαλοπρεπές πληκτροφόρο με τον χαρμόσυνο ήχο των πνευστών.

Ακόμη περισσότερες εορταστικές μελωδίες, αλλά από διάφορα μέρη του πλανήτη, θα ακουστούν στην εκδήλωση «Ταξιδεύοντας στον κόσμο τα Χριστούγεννα» (26/12). Συμμετέχουν οι μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Νίκο Τσούχλο, τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η Σεσίλ Μικρούτσικου, το τραγούδι η Θεοδώρα Μπάκα και ο Γιάννης Καλύβας, ενώ τα κείμενα της Εύης Γεροκώστα θα αναγνώσει ο Μάκης Παπαδημητρίου. Δεν είναι η μόνη διαδικτυακή εμφάνιση της Καμεράτας: η συναυλία «Μουσική μπαρόκ για τα Χριστούγεννα» (23/12) θα περιλαμβάνει έργα Βιβάλντι, Κορέλι, Τζεμινιάνι κ.ά., με τον Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ. 

Τον επίλογο της χρονιάς θα γράψει ένα εορταστικό γκαλά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (30/12) με μαέστρο τον Κορνήλιο Μιχαηλίδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέτες και έργα από χώρες που δοκιμάστηκαν εντονότερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τα οποία θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Χριστούγεννα με οnline λαμπιόνια στο Μέγαρο Μουσικής-1
Στον Μπετόβεν είναι αφιερωμένο το δραματοποιημένο μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη «Αθάνατη αγαπημένη».

Ανεξαρτήτως Χριστουγέννων, το Μέγαρο προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας megaron.gr και άλλες δωρεάν διαδικτυακές εκδηλώσεις για τον Δεκέμβριο, με πρώτη τη μαγνητοσκοπημένη συναυλία «Βeethoven 250 χρόνια – 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου» (13/12), που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με τη σύμπραξη του σχήματος μουσικής δωματίου Swiss Piano Trio. Θα ακουστούν οι «Οκτώ παιδικές μινιατούρες» του Σισιλιάνου και το «Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο» του Γερμανού μουσουργού. 

Στον Μπετόβεν είναι αφιερωμένο και το δραματοποιημένο μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη «Αθάνατη αγαπημένη» (15/12), που ψηλαφίζει το μυστήριο της άγνωστης μούσας του μουσικοσυνθέτη, με τις ερμηνείες των Μίνα Πολυχρόνου, Αρτέμιδος Μπόγρη και Νεφέλης Μούσουρα. Η εκδήλωση «Παραμύθια για όλα τα παιδιά» (19/12) περιλαμβάνει το μουσικό παραμύθι των Κοσμά Λαμπίδη – Σπύρου και Σταύρου Ρουμελιώτη «Τα καλτσάκια». Η Μαρία Παπαγεωργίου έχει ρόλο αφηγήτριας και τραγουδίστριας, αλλά το παραμύθι θα είναι διαθέσιμο και στη νοηματική γλώσσα, καθώς και σε ακουστική περιγραφή, για παιδιά με προβλήματα όρασης. 

Τον γενικό τόνο δίνουν, πάντως, οι γιορτές. Οπως λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιάννης Βακαρέλης, «αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα διαφορετικά από όσα έχουμε περάσει μέχρι τώρα. Το πνεύμα, όμως, της αγάπης, της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της χαράς είναι ανάγκη να το μεταδώσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Η αρχική απογοήτευση που φέτος το Μέγαρο, αν και γιορτινά στολισμένο, δεν θα μπορέσει να υποδεχθεί τον κόσμο που κάθε χρόνο πλημμυρίζει τις αίθουσές του, γρήγορα αντικαταστάθηκε από την ελπίδα ότι οι εκδηλώσεις μας θα αγγίξουν ένα διευρυμένο κοινό – έστω και διαδικτυακά. Ευχή μας, αυτή η καταιγίδα να τελειώσει σύντομα και να μας επιτρέψει να ανταμώσουμε ξανά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή