Στο παρά πέντε τα voucher του βιβλίου

Στο παρά πέντε τα voucher του βιβλίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι πόροι, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για την ενίσχυση του βιβλίου και λιμνάζουν εδώ και τέσσερις μήνες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση ενός προγράμματος διάθεσης βιβλίων σε άνεργους νέους έως 24 ετών με τη μέθοδο των voucher, αξίας 20 ευρώ, μέσω συμβεβλημένων βιβλιοπωλείων. Η αξία του προγράμματος που χρηματοδοτεί το ΥΠΠΟΑ ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι ωφελούμενοι άνεργοι νέοι ανέρχονται σε περίπου 60.000.

Οι πόροι που είχαν σταλεί εδώ και καιρό από το ΥΠΠΟΑ πιστώθηκαν μόλις χθες στους λογαριασμούς του ΟΑΕΔ από το υπουργείο Εργασίας και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Οργανισμός θα θέσει σήμερα το πρόγραμμα των voucher προς έγκριση από το διοικητικό του συμβούλιο. Η υλοποίηση του προγράμματος ωστόσο φαίνεται πως θα μετατεθεί για τη νέα χρονιά.   

Η πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ είχε ανακοινωθεί ως ένα μέτρο στήριξης της εκδοτικής παραγωγής και της αλυσίδας του βιβλίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος στήριξης του πολιτισμού την περίοδο της πανδημίας. Με τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του, όμως, χάνεται ο χρόνος της εορταστικής περιόδου που θα μπορούσε να ωφελήσει επιπλέον τα βιβλιοπωλεία, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες λόγω των μεγάλων περιόδων lockdown μέσα στο 2020. Βιβλιοπώλες με τους οποίους μίλησε η «Κ» σημειώνουν ότι η αυξημένη κίνηση των εορτών δεν είναι ικανή να αναπληρώσει τις ζημίες της περασμένης άνοιξης και του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (έως τις 15/12), καθώς αρκετοί είχαν συγκεντρώσει υποχρεώσεις την άνοιξη με στόχο να τις καλύψουν τη χειμερινή περίοδο, οπότε οι πωλήσεις εμφανίζουν παραδοσιακά ανοδική τάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή