Η γλώσσα του 21ου αιώνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καινούργια έκδοση που έρχεται να προστεθεί στη σειρά «Κοινωνικές Επιστήμες και Οικονομία» κυκλοφορούν οι εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται για το «Τι μας κρύβουν οι λέξεις» του Γάλλου –με καταγωγή από την Τυνησία– Ζαν-Πολ Φιτουσί, σε μετάφραση του Α. Δ. Παπαγιαννίδη. Με τον υπότιτλο «Πώς η νεογλώσσα επηρεάζει τις κοινωνίες μας», το βιβλίο επιχειρεί να προσεγγίσει το σύγχρονο γλωσσικό φαινόμενο που βρίσκεται στη βάση της κυρίαρχης οικονομικής και μιντιακής σκέψης, «μια γλώσσα που διαστρεβλώνει, αλλοιώνει και αντιστρέφει την έννοια των λέξεων, για να καθιερώσει μια εκ των προτέρων ειλημμένη άποψη ως την επίσημη, ως τη μόνη δυνατή, εξοβελίζοντας κάθε κριτική αντίρρηση και επιβάλλοντας μια γενικευμένη ομοιομορφία», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο.

Με οδηγό την Ιστορία

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λένας Διβάνη με τίτλο «Το πικρό ποτήρι. Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα». Οπως υποδεικνύει και ο τελευταίος, η συγγραφέας αντλεί έμπνευση από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα προκειμένου να πλέξει τον μύθο της. Με τη Λένα Διβάνη θα συνομιλήσει η Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθέτις της σειράς «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία», η οποία προβλήθηκε πρόσφατα στο Cosmote History. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά από το κανάλι και τη σελίδα του Public σε YouTube και Facebook αντίστοιχα.

Ο Στίβεν Κινγκ επιστρέφει

Καινούργιο «χτύπημα» ετοιμάζει ο ακούραστος Στίβεν Κινγκ, ο οποίος τον προσεχή Αύγουστο θα προσθέσει ακόμα ένα λογοτεχνικό θρίλερ στην πλούσια εργογραφία του. Το «Billy Summers» έχει για πρωταγωνιστή του έναν μοναδικό επαγγελματία εκτελεστή, «έναν καλό τύπο σε μια κακή δουλειά», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει, όχι όμως πριν αναλάβει μια τελευταία αποστολή. Συνολικά το μυθιστόρημα περιγράφεται ως «εν μέρει πολεμική ιστορία και εν μέρει ερωτική επιστολή στην επαρχιακή Αμερική και τους ανθρώπους που ζουν εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή