Οι Στωικοί και το μυστικό της καλής ζωής

Οι Στωικοί και το μυστικό της καλής ζωής

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να μην το περίμενε ούτε και ο εκδοτικός του οίκος, ο «Ικαρος», ότι το βιβλίο του Ουίλιαμ Μπ. Ιρβάιν «Η αρχαία τέχνη της Στωικής χαράς» θα είχε τέτοια ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό. Ηδη όμως εξαντλείται, και η δεύτερη έκδοση ετοιμάζεται να βγει στα βιβλιοπωλεία.

Η μελέτη του Ιρβάιν, που παρουσιάζει τις βασικές αρχές και πρακτικές της Στωικής Φιλοσοφίας, προσομοιάζει με τους δημοφιλείς οδηγούς αυτοβοήθειας μόνο στον υπέρτιτλο: «Οδηγός για την καλή ζωή». Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον πρώτο λόγο έχει η Στωική Φιλοσοφία, μια από τις πιο δημοφιλείς σχολές σκέψης κατά την Αρχαιότητα.

Με ανάλαφρη και ελκυστική γλώσσα, ο συγγραφέας δείχνει τη σημασία της Στωικής σοφίας για τους σύγχρονους ανθρώπους. Αντλώντας από την ψυχολογική γνώση και τις τεχνικές των Στωικών, προσφέρει ένα χάρτη πορείας σε όσους αναζητούν την ευζωία.

Επαιξε, άραγε, ρόλο η χρονική στιγμή –ο κατ’ οίκον περιορισμός, η υπαρξιακή αγωνία, ο φόβος– στο να αγαπηθεί τόσο το βιβλίο; Σε αυτή τη δύσκολη εποχή έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη για μια περισσότερο στοχαστική ζωή; Ή μήπως είναι η διδασκαλία των Στωικών φιλοσόφων, αυτή η συμφιλιωμένη στάση απέναντι στις αντιξοότητες του βίου, το στοιχείο που τους κάνει να διασχίζουν τον χρόνο με τόση επιτυχία; Εντέλει, γιατί χρειαζόμαστε έναν φιλοσοφικό οδηγό για την καθημερινότητά μας;

Επειδή η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν θέλουμε να έχουμε την αμφιβολία ότι τη σπαταλήσαμε. Οι Στωικοί φιλόσοφοι έκτισαν μια συνεκτική θεωρία για το πώς η ζωή δεν θα πάει χαμένη. Ισως ο Στωικισμός δεν ήταν τόσο κατανοητός σε πιο ανέμελες εποχές. Ομως τώρα είναι εξαιρετικά χρήσιμος, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία μέσα από τη λογική και τη γαλήνη. Ο Ιρβάιν πετυχαίνει επειδή μας προσφέρει ένα από τα πιο απολαυστικά σύγχρονα εγχειρίδια πρακτικής φιλοσοφίας, μέσα από τις διδασκαλίες του Σενέκα, του Μουσώνιου, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου. 

Να αναφέρουμε ότι το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας του «Ικάρου» με γενικό τίτλο «Στοχαστικός βίος», που επιμελείται ο καθηγητής Χαρίδημος Γ. Τσούκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή