ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντουέτο Ομπάμα και Σπρίνγκστιν σε podcast

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος και ο τραγουδιστής είναι οι οικοδεσπότες της διαδικτυακής εκπομπής «Ανυπότακτοι: Born in the USA»

Ντουέτο Ομπάμα και Σπρίνγκστιν σε podcast

Δική τους διαδικτυακή εκπομπή –podcast– απέκτησαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο μουσικοσυνθέτης Μπρους Σπρίνγκστιν.
Τη Δευτέρα, η εφαρμογή Spotify επέτρεψε την πρόσβαση στα δύο πρώτα επεισόδια της ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής, με τίτλο «Ανυπότακτοι: Born in the USA», με οικοδεσπότες τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ και τον τραγουδιστή και συνθέτη του εμβληματικού τραγουδιού. Οι δύο άνδρες θα μιλούν ανοικτά και εκτενώς για κάθε σύγχρονο ζήτημα, όπως τις φυλετικές σχέσεις, την πατρότητα και τον οδυνηρό διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Η εκπομπή προέκυψε από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν ο Ομπάμα με τον Σπρίνγκστιν στο σπίτι του μουσικού στο Νιου Τζέρσεϊ, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. «Με τον τρόπο μας, ο Μπρους και εγώ ακολουθήσαμε παράλληλες πορείες. Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε την πίστη μας στο αμερικανικό ιδεώδες. Οχι με τη μορφή της άκριτης νοσταλγίας για ένα ανύπαρκτο παρελθόν, αλλά σαν πυξίδα για τη σκληρή δουλειά που περιμένει εμάς και τον κάθε πολίτη», λέει ο Ομπάμα στο πρώτο επεισόδιο. Την παραγωγή της εκπομπής έχει αναλάβει η εταιρεία που συνέστησε ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα. 

Η παραγωγή podcast, που εθεωρείτο κάποτε χώρος έκφρασης για κωμικούς και σχολιαστές ραδιοφώνου, έχει καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική, προσελκύοντας ολοένα και μεγαλύτερα ονόματα. Αυτόν τον μήνα, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εγκαινίασε τη δική του τέτοια εκπομπή, με τίτλο

«Γιατί σας τα λέω αυτά;».

Για το Spotify, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση στα podcast τα τελευταία δύο χρόνια, η εκπομπή αποτελεί εν μέρει προσπάθεια προσέλκυσης ακροατών μεγαλύτερης ηλικίας. Σχεδόν το ήμισυ των ακροατών podcast στις ΗΠΑ είναι κάτω των 35 ετών.

Ο πρόεδρος και ο αστέρας της ροκ μουσικής συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο του 2008, για να γίνουν επιστήθιοι φίλοι. Τον Ιανουάριο του 2017, καθώς ο Ομπάμα ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο Σπρίνγκστιν τραγούδησε ενώπιον στενού κύκλου καλεσμένων στην προεδρική κατοικία, με την εμφάνισή του αυτή να δίνει το έναυσμα για τη συναυλία του στο Μπρόντγουεϊ. Στην εκπομπή «Ανυπότακτοι», ο 59χρονος Ομπάμα και ο 71χρονος Σπρίνγκστιν γελούν καθώς θυμούνται κάποια γεύματα, συζητήσεις και αυθόρμητα μουσικά ντουέτα, που έχουν μοιρασθεί.

Η πρωτοβουλία της Μισέλ Ομπάμα να δημιουργήσει τη δική της εκπομπή podcast πέρυσι ώθησε τον πρώην πρόεδρο να ακολουθήσει το παράδειγμά της, επιλέγοντας τον Σπρίνγκστιν ως συνομιλητή του. Η πρώτη τους ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου, λίγες μόλις ώρες μετά τη νεκρολογία που εκφώνησε ο Ομπάμα στην κηδεία του ήρωα του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων και βουλευτή της Τζόρτζια, Τζον Λιούις.

Η συζήτησή τους ανακατεύει προσωπικά θέματα, με πολιτικό σχόλιο. Ο Ομπάμα συζητάει την παιδική του ηλικία στη Χαβάη και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως μιγάς. «Δεν μου ήταν εύκολο να αυτοχαρακτηρισθώ. Ενιωθα σαν ξένος», λέει ο πρώην πρόεδρος. Οι δύο παρουσιαστές εξηγούν επίσης τι διδάχθηκαν από την απουσία και τα ελαττώματα των πατεράδων τους.

Η κιθάρα του Μπρους

Ο Σπρίνγκστιν πιάνει πολλές φορές την κιθάρα διηγούμενος την ίδια ώρα την ιστορία του τραγουδιού του 1984 «My hometown» και τις αναφορές του στις φυλετικές ταραχές της δεκαετίας του 1960. «Εχω πάντα την εντύπωση ότι οι ακροατές συνειδητοποιούν ότι δεν μιλάω για την κωμόπολη Φρίχολντ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου μεγάλωσα. Δεν εννοώ την Ουάσιγκτον ή το Σιάτλ. Μιλάω για το σύνολο, όλη την Αμερική. Μου αρέσει αυτό το κομμάτι», λέει ο Σπρίνγκστιν, ενώ ο Ομπάμα τον διακόπτει, για να πει ότι το κομμάτι είναι σπουδαίο.

Η εκπομπή αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση των δύο ανδρών προς το ιδεολογικό κέντρο. Ο Σπρίνγκστιν συμμετείχε σε διαφήμιση για τζιπ –η πρώτη της καριέρας του– στην οποία καλούσε τους Αμερικανούς να συναντηθούν στο μέσον. Μιλώντας για τον διχασμό στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα αναρωτιέται: «Πώς φτάσαμε εδώ; Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας και να γράψουμε νέες σελίδες εθνικής ενότητας;». Η επιμονή του Ομπάμα σε κεντρώες πολιτικές αποτέλεσε ενίοτε μειονέκτημα της προεδρίας του και δεν συμφωνεί με την οξεία πολιτική πόλωση της παρούσας συγκυρίας.
Οι «Ανυπότακτοι» άρχισαν να μεταδίδονται δύο μήνες μετά τη σύλληψη του Σπρίνγκστιν για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, ένα σπάνιο σκάνδαλο για τον συνήθως ήπιο και νομοταγή μουσικό. Το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ έθεσε την Πέμπτη στο αρχείο την υπόθεση, προκαλώντας επικρίσεις για προνομιακή μεταχείριση του διάσημου «τέκνου» της πολιτείας. Ομπάμα και Σπρίνγκστιν δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Παρότι η εκπομπή παρουσιάζεται ως προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που διχάζουν την αμερικανική κοινωνία, οι δύο συντελεστές της προσπαθούν συνειδητά να μη μιλούν για πολιτική, προτιμώντας τις προσωπικές ιστορίες. Η πολιτική δεν μπορεί, όμως, να απουσιάζει ολωσδιόλου, με τον Ομπάμα να αφιερώνει πρόλογο στο τελευταίο επεισόδιο για την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Ομπάμα αποφεύγει να μιλήσει για τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αν και η άποψή του για αυτόν και για την κατάσταση του έθνους είναι ξεκάθαρη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. «Για τρία χρόνια υποχρεώθηκα να παρακολουθώ έναν πρόεδρο, ο οποίος ήταν διαμετρικά αντίθετος με ό,τι πρεσβεύω και πιστεύω. Εγινα μάρτυρας μιας χώρας, η οποία έγινε πιο οργισμένη και διχασμένη, κάθε μέρα που περνούσε», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο κιόλας επεισόδιο του podcast.