Συνεργασία Γκαίτε – ΕΙΠ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τριετές σύμφωνο συνεργασίας που επικυρώνει τη σύμπραξή τους σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος υπέγραψαν το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών. Το σύμφωνο, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο του ιδρύματος, Νίκο Κούκη, και τη διευθύντρια του ινστιτούτου, Αγκελα Κάια, θέτει ως στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο φορέων, διατηρώντας τις ήδη υπάρχουσες πτυχές της, όπως στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η επόμενη διοργάνωση της οποίας θα τιμήσει τη γερμανική λογοτεχνία. Η συνεργασία εγκαινιάζεται με έναν νέο κύκλο σεμιναρίων για την τέχνη της μετάφρασης, ενώ, παράλληλα, μεταφραστικά προγράμματα και επαγγελματικά σεμινάρια, όπως το «Litrix» και το «Let’s talk», θεωρείται ότι έχουν διαμορφώσει ένα έδαφος πρόσφορο για τον εμπλουτισμό των ελληνογερμανικών λογοτεχνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. 

Ο νεαρός Κοραής

Το βιβλίο της Αργυρώς Μαντόγλου «Τρικυμίες παθών. Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Αμστερνταμ» παρουσιάζουν διαδικτυακά αύριο στις 6 μ.μ. οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο Ιανός. Μέσα από τη φόρμα της μυθιστορηματικής βιογραφίας, το βιβλίο φιλοτεχνεί το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Αδαμάντιου Κοραή, ενός πολυσχιδούς ανθρώπου που βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνατότητες και στις φιλοδοξίες του, στις ευαισθησίες και στα πάθη του, ιδιότητες που θα συμβάλουν στην κατοπινή εξέλιξή του σε εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, ο επιμελητής του βιβλίου Δημήτρης Θάνας και η συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τα social media του Ιανού.

Αυτοβιογραφία με… τραγούδια

Του το πρότειναν πολλές φορές, μέχρι που τελικά ο Πολ Μακάρτνεϊ ενέδωσε, αλλά με τον δικό του τρόπο: όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Βρετανός μουσικός, η πρώτη του αυτοβιογραφία θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Αντί όμως να βασίζεται σε μια κλασική δομή, θα αφηγείται τη ζωή του μέσα από 154 τραγούδια του, τα οποία θα καλύπτουν την περίοδο από την εφηβεία και τα χρόνια με τους Beatles μέχρι τη σόλο καριέρα του τον τελευταίο μισό αιώνα. Το «The lyrics: 1956 to the present» θα αποτελείται από δύο τόμους 960 σελίδων συνολικά και θα κυκλοφορήσει στις 2 Νοεμβρίου σε Βρετανία και Αμερική, από τις εκδόσεις Allen Lane και Liveright αντίστοιχα. Την επιμέλεια και το εισαγωγικό κείμενο θα αναλάβει ο βραβευμένος Ιρλανδός ποιητής Πολ Μάλντουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή