30 χρόνια προσφοράς στην κλασική μουσική

30 χρόνια προσφοράς στην κλασική μουσική

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Μαρτίου του 1991, όταν εκείνη η παλιά ιδέα της λυρικής τραγουδίστριας και συνιδρύτριας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλεξάνδρας Τριάντη γινόταν επιτέλους πραγματικότητα: ύστερα από χρόνια μελετών και εργασιών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σχεδιασμένο από ομάδα αρχιτεκτόνων που περιελάμβανε τους Εμμανουήλ Βουρέκα και Ηλία Σκρουμπέλο, μπορούσε να φιλοξενήσει την πρώτη του συναυλία. Ηταν ένα ρεσιτάλ του Ρώσου σολίστ της βιόλας Γιούρι Μπασμέτ, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (η οποία κατόπιν πήρε το όνομα του πρώτου προέδρου του Μεγάρου, Χρήστου Λαμπράκη) και πρόσφερε σε όσους θεατές είχαν έρθει να γνωρίσουν από κοντά τον νέο πολιτιστικό χώρο, μια εμπειρία εξαίρετης ακουστικής.

Την ερχόμενη Κυριακή, το Μέγαρο Μουσικής κηρύσσει την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεών του για τον εορτασμό της τριακονταετηρίδας του, με μια συναυλία προφανώς διαδικτυακή: οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής θα ερμηνεύσουν σε όργανα εποχής την Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Ο χορωδιακός χαρακτήρας του έργου σημαίνει ότι οι μουσικοί της Καμεράτας δεν θα είναι μόνοι: στη συναυλία, που θα μεταδοθεί βιντεοσκοπημένη στις 8.30 μ.μ. από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Μεγάρου, megaron.gr, και τις σελίδες του στα social media, συμμετέχουν η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Ελεν Νέζη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας, ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης, ενώ τα πολυφωνικά μέρη της «Ωδής στη Χαρά» θα ερμηνεύσουν μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ και εκείνης του Δήμου Αθηναίων.

Από τις 27 Μαρτίου η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη σε προβολή 360° (που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε συναυλία κλασικής μουσικής στην Ελλάδα), ενώ αργότερα, Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, θα ανακοινωθεί και το υπόλοιπο επετειακό πρόγραμμα.

Το πνεύμα του περιγράφει στην «Κ» ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Πιμπλής: «Κλείνουν 30 χρόνια που το Μέγαρο βρίσκεται στην υπηρεσία της μουσικής και του πολιτισμού, και έχει συνεισφέρει όσο κανείς άλλος στην ανάδειξη της κλασικής μουσικής –και όχι μόνο– στην Ελλάδα. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν τη σεζόν 2021-22 λόγω των αναβολών που προέκυψαν και θα είναι πολλές και ποικίλες. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις ανακοινώσουμε σύντομα. Οι άνθρωποι του Μεγάρου συνεχίζουμε με ενέργεια, διάθεση και όραμα να κρατήσουμε το Μέγαρο δημιουργικό, παραγωγικό και ανοιχτό σε όλες τις μορφές τέχνης και σε όλους, με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή