Ένας χάρτης για το Καστελλόριζο, τον παράδεισο των πεζοπόρων

Ένας χάρτης για το Καστελλόριζο, τον παράδεισο των πεζοπόρων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χαρτογράφος του τόπου μας, ο Στέφανος Ψημένος, σαρώνει την ελληνική γη σπιθαμή προς σπιθαμή. Παράγει χάρτες και ταξιδιωτικά κείμενα. Αλλά στους τόπους προσέρχεται ευλαβικά, με συναίσθηση του χρόνου που απαιτείται για να νιώσει το ιδίωμα και το βαθύ αποτύπωμα κάθε πολιτισμικού οικοσυστήματος.

Ένας χάρτης για το Καστελλόριζο, τον παράδεισο των πεζοπόρων-1Από την αρχή έως τώρα, ο Στέφανος Ψημένος υπηρετεί τον τόπο παραδίδοντας διαδρομές και χάρτες υψηλής ακρίβειας και σεβασμού προς τον ταξιδιώτη. Υπήρξε σκαπανέας, συνεχίζει με συσσωρευμένη εμπειρία, με αποδοχή και αμείωτη επιθυμία για νέα έργα. Ο εκδοτικός οίκος Terrain (www.terrainmaps.gr), που ίδρυσε ο ίδιος το 2008, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με τη νεότερη προσθήκη στη συλλογή των χαρτών, το Καστελλόριζο. Και έχει σημασία, γιατί είναι ο πρώτος σύγχρονος χάρτης υψηλής ακρίβειας που κυκλοφορεί για το νησί, που, όπως λέει ο Στέφανος Ψημένος, «θεωρείται ο παράδεισος των πεζοπόρων, αφού σχεδόν δεν υπάρχουν δρόμοι, και όλο το νησί διατρέχεται από θαυμάσια μονοπάτια που είναι σε χρήση εδώ και αιώνες». Στο Καστελλόριζο «σώζεται σε άριστη κατάσταση το λιθόκτιστο Γαλλικό Μονοπάτι, ένα εντυπωσιακό μονοπάτι μήκους 1 χλμ., που κατασκεύασαν οι Γάλλοι την εποχή που κατείχαν το νησί στις αρχές του 20ού αιώνα, για να ανεβάσουν τα κανόνια τους στις οχυρές θέσεις της ενδοχώρας».

Ως γνήσιος συγγραφέας ταξιδιωτικών εμπειριών, ο Στέφανος Ψημένος κάνει εξαντλητική έρευνα και γράφει έχοντας δικά του βιώματα. Στο Καστελλόριζο, η χαρτογράφηση έγινε το 2017 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2020. «Για τα τοπωνύμια αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από τους ντόπιους αλλά και από παλιούς αγγλικούς και γαλλικούς χάρτες». Αποτυπώνονται όλες οι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θέσεις, όπως όλα τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια. Στον χάρτη περιλαμβάνονται και όλα τα νησιά του συμπλέγματος (Ρω, Στρογγυλή, βραχονησίδες). Και επιπλέον, ο χάρτης είναι αδιάβροχος, δεν σκίζεται. Είναι ένα εκδοτικό έργο πνοής και ειδικής σημασίας. 

Με χορηγό την Τράπεζα της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή