Αλήθειες και μυστικά κρυμμένα στη σιωπή

Αλήθειες και μυστικά κρυμμένα στη σιωπή

Ψυχολογικό θρίλερ από το Λονδίνο με ελληνικό «άρωμα»

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

ALEX MICHAELIDES
Η σιωπηλή ασθενής
μτφρ.: Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ
εκδ. Διόπτρα, σελ. 416

Αλήθειες και μυστικά κρυμμένα στη σιωπή-1O Eλληνοκύπριος Αλεξ Μιχαηλίδης έκανε εντυπωσιακό λογοτεχνικό ντεμπούτο με το μυθιστόρημά του «Η σιωπηλή ασθενής». Γεννημένος στην Κύπρο και εγκατεστημένος στο Λονδίνο, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κέμπριτζ και σεναριογραφία στο Ινστιτούτο Αμερικανικού Κινηματογράφου. Με δύο κινηματογραφικά σενάρια ήδη στο ενεργητικό του, καταπιάνεται με ένα ψυχολογικό θρίλερ, που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και αναμένεται να μεταφερθεί σύντομα στον κινηματογράφο.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Λονδίνo, με κύριους πρωταγωνιστές την Αλίσια Μπέρενσον, γνωστή ζωγράφο, παντρεμένη με τον φωτογράφο μόδας Γκάμπριελ, και τον ψυχοθεραπευτή Θίο Φέιμπερ, παντρεμένο με την ηθοποιό Κάθι. Πίσω από τα φαινομενικώς ευτυχισμένα ζευγάρια κρύβεται μια τραγωδία, που κορυφώνεται, όταν η Αλίσια δολοφονεί τον Γκάμπριελ με πέντε σφαίρες στο κεφάλι και αποφασίζει έκτοτε να κρατήσει το στόμα της ερμητικά κλειστό.

Ο Θίο είναι πεπεισμένος ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να ξεκλειδώσει το μυστήριο της «σιωπηλής ασθενούς», εκεί όπου άλλοι πριν από αυτόν είχαν αποτύχει. Με οδηγό ένα ημερολόγιο και τους πίνακές της, προσπαθεί να συνθέσει τα κομμάτια του ψυχικού παζλ της Αλίσια, να σπάσει τον αδιαπέραστο τοίχο. Αν όμως τα καταφέρει, θα ήθελε όντως να αποκαλυφθεί η αλήθεια;

Συνεχείς εκπλήξεις

Με μια πλοκή που επιφυλάσσει συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές κρατώντας σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι το τέλος, συμπλέκονται το αστυνομικό σασπένς, οι ελληνικοί μύθοι και η ψυχολογία. Πίσω από το προσωπείο μιας πετυχημένης γυναίκας αποκαλύπτεται η ταραγμένη ψυχοσύνθεση της Αλίσια, που αποτυπώνεται στους πίνακές της. Ποια όμως ήταν τα κίνητρα του φόνου ύστερα από επτά χρόνια γάμου και γιατί αυτή η εκκωφαντική σιωπή της;

Στη δίκη της η Αλίσια παραμένει σφίγγα, χάρις όμως στη γνωμάτευση του καθηγητή ψυχιατρικής Λάζαρου Διομήδη εισάγεται στην ψυχιατρική κλινική Γκρόουβ του Λονδίνου. Εκεί προσλαμβάνεται αργότερα ο Θίο, που επιμένει να αναλάβει αυτός τη θεραπεία της Αλίσια. Αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες της σιωπής της ανατρέχει στην προβληματική παιδική της ηλικία, που έμοιαζε με τη δική του τραυματική παιδική εμπειρία.

Για να τη βοηθήσει όμως να ιαθεί, ο Θίο θα έπρεπε πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, να δαμάσει τους δαίμονες της, που εκδηλώνονταν με αυτοκτονικές τάσεις και βίαιη συμπεριφορά. Αβέβαιος αν η Αλίσια ήταν ειλικρινής μαζί του ή έπαιζε παιχνίδια, αναζητεί το κλειδί του μυστηρίου στην αυτοπροσωπογραφία της «Αλκηστις», που παραπέμπει στην ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας, σύμβολο της συζυγικής πίστης και αυτοθυσίας, που πεθαίνει για να σωθεί ο σύζυγός της Αδμητος, ξανάρχεται στη ζωή με τη βοήθεια του Ηρακλή, αλλά παραμένει στη συνέχεια μια τραγική, σιωπηλή φιγούρα.

Η ζωή του Θίο ανατρέπεται ριζικά, όταν ανακαλύπτει ότι η Κάθι τον απατά και αρχίζει το κυνήγι εντοπισμού του εραστή της. Γι’ αυτόν το πλήγμα ήταν καίριο, γιατί στην Κάθι αποζητούσε την αγάπη που είχε στερηθεί στην παιδική του ηλικία. Ταυτόχρονα η Αλίσια παρατηρεί ότι ένας άγνωστος παρακολουθεί συχνά το σπίτι της και εξαφανίζεται, όταν επιχειρεί να τον αναγνωρίσει. Ο φόβος που της προκαλεί ο «αόρατος» επισκέπτης απορρίπτεται ως ανασφάλεια και άγχος ενός παρανοϊκού ατόμου. Στην επιφάνεια επανέρχονται τα συναισθήματα πόνου και οργής, που την είχαν κυριεύσει στο παρελθόν, όταν ο πατέρας της προτιμούσε να είχε σκοτωθεί η Αλίσια αντί της συζύγου του σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Στα δικά της μάτια ο πατέρας της είχε διαπράξει τότε μια ψυχική παιδοκτονία.

Το μυστήριο του φονικού ξεκαθαρίζει όταν ένας οπλισμένος άνδρας με κρυμμένο πρόσωπο διεισδύει στο σπίτι των Μπέρενσον και δένει το ζεύγος, θέτοντάς τους προ ενός υπαρξιακού διλήμματος, ποιος από τους δύο ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει τη ζωή του για να γλιτώσει ο άλλος. Στόχος του εισβολέα δεν ήταν να διαπράξει ο ίδιος τον φόνο, αλλά να φέρει το ζεύγος αντιμέτωπο με την οδυνηρή αλήθεια.

Ο φόνος

Οταν ο Γκάμπριελ αρνείται να θυσιαστεί για τη σύζυγό του, ο άγνωστος αποκαλύπτει το επώδυνο μυστικό του, απελευθερώνει την Αλίσια από τα δεσμά της, και αποχωρεί αφήνοντας πίσω το όπλο του. Ο φόνος είναι πλέον αναπόφευκτος, καθώς η Αλίσια αισθάνεται διπλά προδομένη, αυτή τη φορά από τον άνδρα που αγαπούσε, από τον δεύτερο άνδρα μετά τον πατέρα της που την καταδίκαζε σε ψυχικό θάνατο.

Η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο της Αλίσια έδειχνε ότι είχε αναγνωρίσει τον παρείσακτο, που αναστάτωσε τη ζωή της. Οταν έπεσε σε κώμα από μια θανατηφόρα ένεση μορφίνης, ο δράστης πίστευε ότι είχε εξασφαλισθεί η αιώνια σιωπή της. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του όμως δεν μπόρεσε να εντοπίσει το μοιραίο ημερολόγιο, γιατί η Αλίσια το είχε επιμελώς κρύψει διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε.
 
* Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας.