ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ο πολιτικός κινηματογράφος της «επταετίας»

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ο πολιτικός κινηματογράφος της «επταετίας»

Μπορεί οι δύο κινηματογραφικές αίθουσές της επί της Ιεράς Οδού να παραμένουν ακόμα κλειστές, ωστόσο η Ταινιοθήκη της Ελλάδος δεν σταματάει να είναι δραστήρια, διοργανώνοντας ένα ακόμα –το τέταρτο– διαδικτυακό αφιέρωμα, αυτή τη φορά με αφορμή τη σκοτεινή επέτειο της 21ης Απριλίου. Με τίτλο «Μνήμες δικτατορίας», η Ταινιοθήκη για μία εβδομάδα (21-27/4) ανατρέχει σε σημαντικά φιλμ του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τα οποία είτε γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας είτε αναφέρονται άμεσα σε αυτή. 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του αφιερώματος, Μαρία Κομνηνού, σημειώνει: «Την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν, στην Ελλάδα αναδύθηκε ένας εναλλακτικός κινηματογράφος, πολύ διαφορετικός από το κυρίαρχο μοντέλο του εμπορικού ελληνικού σινεμά, που κατά τη διάρκεια της επταετίας στάθηκε απέναντι στις καθεστωτικές προπαγανδιστικές ταινίες εθνικιστικού χαρακτήρα. Ο πολιτικός κινηματογράφος, όπως υπογραμμίζει και η Αγλαΐα Μητροπούλου, ανθίζει μέσα στην καταπίεση, και τα χρόνια αυτά δημιουργήθηκαν σημαντικές ταινίες που με έναν τρόπο αλληγορικό μίλησαν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της δικτατορίας, το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος ήταν οι χώροι που αναπτύχθηκε η αντιστασιακή δημόσια σφαίρα».

Οσο για τις ίδιες τις ταινίες, ανάμεσά τους βρίσκονται μερικές που αποτελούν ορόσημα με την αισθητική τους προσέγγιση και κυρίως με τον έμμεσο, αλλά πολύ εύστοχο, κοινωνικό – πολιτικό σχολιασμό τους. Τέτοιες είναι το «Vortex» του Νίκου Κούνδουρου, το οποίο εξερευνά τις πολιτικές των ταυτοτήτων, οι «Μέρες του ’36», εμβληματικό πρώτο μέρος της πολιτικής τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και το «Προξενιό της Αννας» του Παντελή Βούλγαρη, όπου βλέπουμε την «εξέγερση» μιας καταπιεσμένης ψυχοκόρης. 

Η ανατομία της ελληνικής κοινωνίας μέσω (και) της αλληγορίας είναι κυρίαρχη σε αυτές τις ταινίες όπως και σε άλλες, σαν το «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» της Φρίντας Λιάππα, τον «Ιωάννη τον βίαιο» της Τώνιας Μαρκετάκη και την «Καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή, τις οποίες επίσης θα δούμε στο αφιέρωμα. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν μέσα από το tainiothiki.gr, με κάθε ταινία διαθέσιμη για 30 ώρες μετά την έναρξή της.