Aρχαία ελληνικά με διεθνή πιστοποίηση

Aρχαία ελληνικά με διεθνή πιστοποίηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση γνώσης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που φιλοδοξεί να αναγνωριστεί από πανεπιστήμια αλλά και από εργοδότες, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PeopleCert, Βύρωνας Νικολαΐδης. Βασισμένη σε εξετάσεις γλωσσομάθειας που αναπτύχθηκαν από μια τεχνική επιτροπή με πρόεδρο την καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, η πιστοποίηση προσφέρεται ήδη στα επίπεδα Α1 και Α2 στη διεύθυνση languagecert.org, ενώ με αφορμή την 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, η αξιολόγηση των υποψηφίων διενεργείται φέτος δωρεάν.

«Η ιδέα ξεκίνησε δεκαετίες πριν, όταν ήμουν μαθητής στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, σε ένα περιβάλλον δύσκολο για τον ελληνισμό, στο οποίο δεν μπορούσες να μιλήσεις ελεύθερα τα ελληνικά. Μαθαίναμε αρχαία ελληνικά και αγαλλίαζα στη σκέψη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της αθάνατης αυτής γλώσσας, που είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο Βύρωνας Νικολαΐδης, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου και συντονίστριας της συζήτησης Ειρήνης Νικολοπούλου. Ακολούθως η Σοφία Τσιλιγιάννη, γενική διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, παρουσίασε έρευνα για την άποψη των Ελλήνων και των Ελληνίδων για τα αρχαία ελληνικά: το 70,1% των συμμετεχόντων τα θεωρεί απαραίτητα για όποιον θέλει να μιλάει σωστά τα νέα ελληνικά, όμως την ίδια στιγμή, μόνο το 5% θεωρεί πως διδάσκονται με τρόπο που κάνει τους μαθητές να τα αγαπούν.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς με τη διεθνή πιστοποίησή της «η αρχαία ελληνική γλώσσα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το αδιαπραγμάτευτο πλεονέκτημα του σύγχρονου πολίτη του κόσμου, ως διεθνής κώδικας επικοινωνίας με σύγχρονο προσανατολισμό», ενώ η κ. Ξανθάκη-Καραμάνου αναφέρθηκε σε αρετές που καλλιεργούν τα αρχαία ελληνικά, όπως η ορθοέπεια, η καλλιέπεια, το εμπλουτισμένο λεξιλόγιο και η κατανόηση της ετυμολογίας των λέξεων.

Μιλώντας από τη Ρώμη και από την Ακαδημία Κλασικών Γλωσσών Vivarium Novum, της οποίας προεδρεύει, ο Λουίτζι Μιράλια τόνισε ότι τα κλασικά λύκεια της Ιταλίας διδάσκουν τα αρχαία ελληνικά σε 60.000 νέους, ενώ ο Ζακ Μπουσάρ, διευθυντής του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, παρατήρησε ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «έχει διαμορφώσει όχι μόνο τον τρόπο σκέψης αλλά και την καλαισθησία των δυτικών».

Η Μαρία Παντελιά, διευθύντρια του προγράμματος Thesaurus Linguae Graecae του Πανεπιστημίου Ιρβάιν της Καλιφόρνιας, του οποίου η ψηφιακή βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται από 20 εκατομμύρια φοιτητές και μελετητές όλου του κόσμου, εκτίμησε πως η πιστοποίηση των αρχαίων ελληνικών θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της.

Ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης μνημόνευσε τον Αδαμάντιο Κοραή και τη φράση του «όποιος χωρίς την γνώσιν της αρχαίας επιχειρεί να μελετήση και ερμηνεύση την Νέαν, ή απατάται ή απατά», ενώ ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Κέμπριτζ Μπέντζαμιν Κάντορ στάθηκε στη χρήση της αρχαίας ελληνικής στα βιβλικά κείμενα.

Τέλος, η Αντρέα Μαρκολόνγκο, συγγραφέας του βιβλίου «Η υπέροχη γλώσσα, 9 λόγοι για να αγαπήσεις τα αρχαία ελληνικά» (εκδ. Πατάκη) δήλωσε τον ενθουσιασμό της για το εγχείρημα, ενώ ο Χρήστος Γκροζούδης, διευθυντής του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή