500 λέξεις με τον Δημήτρη Οικονόμου

500 λέξεις με τον Δημήτρη Οικονόμου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Οικονόμου γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στην Αθήνα. Αρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Μετρονόμος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το δεύτερο βιβλίο του, «Το απόκρυφο ημερολόγιο της Αριάδνης».

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Το «Ο πόλεμος στον κόσμο» του Νάιαλ Φέργκιουσον και τη συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Σκοτεινά παραμύθια», που επιμελήθηκε ο Στρατής Πασχάλης.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Μισέλ Μαρινί από τη «Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, για να ακούσω τον Λεονίντ να μου αφηγείται κάτι για τη γυναίκα της ζωής του που άφησε πίσω στην κομμουνιστική Ρωσία.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Λέοναρντ Κοέν, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Ιαν Ράνκιν. Θα πίνουμε κρασί και θα λέμε ιστορίες μέχρι το πρωί.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Στα «Εγκλήματα της Αλίκης» του Γκιγέρμο Μαρτίνες ανακάλυψα τον μαθηματικό, φωτογράφο –και ηθικά αμφιλεγόμενο– Λούις Κάρολ, τον οποίο γνώριζα μόνο ως δημιουργό της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Την «Ερημη χώρα» του Ελιοτ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Τη «Σήραγγα των περιστεριών» του Τζον Λε Καρέ. Κάθε φορά που το διαβάζω, ταξιδεύω άλλοτε σε κοσμοπολίτικα μέρη κι άλλοτε σε χώρες που τις μαστίζει η φτώχεια κι ο θάνατος.

Πώς λειτουργεί και πώς εντάσσεται η Αρχαιολογία στον μυθοπλαστικό ιστό του βιβλίου σας;
Αποτελεί το ιστορικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο εξελίσσονται οι μυστικές συναντήσεις των ηρώων με πλάσματα καμωμένα από λάσπη και όνειρο. Αλλωστε ο αρχαιολόγος είναι ο κατεξοχήν επαγγελματίας της μεταφυσικής.

Ποιο είναι το βαθύτερο κίνητρο, η έμπνευση και η αγωνία των χαρακτήρων σας πίσω από τη δράση τους;
Κυνηγούν το όνειρό τους. Η Αρχαιολογία είναι απλώς το μέσο. Ο Καλοκαιρινός, π.χ., οραματίζεται με πάθος μια Κρήτη λεύτερη, ενσωματωμένη στο ελληνικό κράτος. Πιστεύει ότι τα ευρήματα από το μινωικό ανάκτορο θα ενισχύσουν την εθνική συνείδηση των υπόδουλων αδελφών του.

Ποιο είναι το στοιχείο που σας εμπνέει περισσότερο στην αρχαιολογική ιστορία της Κρήτης τόσο ώστε να το κάνετε μυθιστόρημα;
Οι συναρπαστικοί μύθοι που αφορούν τη βασιλική οικογένεια. Ο σοφός Μίνωας, ο αφύσικος έρωτας της Πασιφάης για τον ταύρο, ο λαβύρινθος… Η ανασκαφή της Κνωσού μοιάζει να άνοιξε μια πύλη που επικοινωνεί με μια άλλη διάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή