Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου «στολίζει» την Θεσσαλονίκη

Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου «στολίζει» την Θεσσαλονίκη

Το ύψους 12 μέτρων γλυπτό εγκαταστάθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη και του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο έργο τέχνης «στολίζει» από σήμερα την Θεσσαλονίκη. 

Το γλυπτό Meteoron του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη και ζωγράφου Κωστή Γεωργίου, εγκαταστάθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης – στη συμβολή με την παραλιακή οδό – παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη και του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. 

Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου «στολίζει» την Θεσσαλονίκη-1

Οι 15 μορφές του Meteoron, χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, αναπτύσσονται και περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα, ενώ το έργο έχει ύψος 12 μέτρα. 

Η μαρμάρινη βάση στη οποία τοποθετήθηκε το γλυπτό είναι επίσης έργο του καλλιτέχνη.

Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου «στολίζει» την Θεσσαλονίκη-2

Σύμφωνα με τον ίδιο τον γλύπτη, το έργο εντάσσεται στην ενότητα «χορευτές – ακροβάτες» και αποτελείται από τις διάσημες πια κόκκινες φιγούρες του καλλιτέχνη. 

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έργο εκφράζει την φιλία, την συνεργασία και την αλληλεγγύη των ανθρώπων, το πόσα μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι. Όμως, καθώς πρόκειται για μια αυθύπαρκτη οντότητα, ο κάθε θεατής μπορεί να «διαβάσει» το γλυπτό, όπως θέλει» δήλωσε στο kathimerini.gr ο κ. Γεωργίου. 

Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου «στολίζει» την Θεσσαλονίκη-3

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στον Θεσσαλονικιό γλύπτη και ζωγράφο Κωστή Γεωργίου που συμμετέχει ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα νέο σημείο αναφοράς αλλά και τον δωρητή, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, των ομώνυμων κρασιών.   

Υπενθυμίζεται ότι ο γλύπτης δημιούργησε τον Phylax, το κόκκινο γλυπτό στο Παλαιό Φάληρο που είχε μπει στο στόχαστρο βανδάλων τον Ιανουάριο του 2018. 

Λίγα λόγια για τον Κωστή Γεωργίου 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μαθητής των Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά και του Pr. Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου.

Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής  σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster/Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery/Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery/Λωζάνη, Alla Rogers Gallery/Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery/Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως (Μουσείο Γουλανδρή/Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art/Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum/Φλόριντα).

Έργα του κοσμούν δημόσια πάρκα στην Αττική. Ενδεικτικά: ΧΡΟΝΙΚΟΝ Α (Πάρκο Αγ. Γεωργίου, Παλαιό Φάληρο), ANATASIS (Κεντρική πλατεία της Βούλας) και «EQUUS» (Βουλιαγμένη, παραλιακή λεωφόρος). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT