Οι λυκάνθρωποι του Στάινμπεκ

Οι λυκάνθρωποι του Στάινμπεκ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε από τον Τζον Στάινμπεκ το 1930, σχεδόν μία δεκαετία πριν από τα «Σταφύλια της οργής», όμως οι εκδότες το απέρριψαν. Εστω κι έτσι, ο νεαρός συγγραφέας δεν το κατέστρεψε, όπως άλλα δύο πρώιμα έργα του. Το πιο παράξενο βέβαια με το μυθιστόρημα «Murder at fool moon» είναι ότι πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου με κεντρικό χαρακτήρα ένα λυκάνθρωπο, το αντίθετο δηλαδή από τις ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της Μεγάλης Υφεσης που χάρισαν στον Στάινμπεκ το βραβείο Νομπέλ. Το χειρόγραφο εντοπίστηκε πρόσφατα στο αρχείο του Πανεπιστημίου του Τέξας από τον καθηγητή Λογοτεχνίας του Στάνφορντ, Γκάβιν Τζόουνς. Ωστόσο, το ίδρυμα που διαχειρίζεται την κληρονομιά του Στάινμπεκ ανακοίνωσε ότι δεν θα το εκδώσει, εικάζοντας ότι το ίδιο θα επιθυμούσε και ο συγγραφέας, ο οποίος υπέγραψε το βιβλίο με το ψευδώνυμο Πίτερ Πιμ. 

Η Επανάσταση από την άλλη πλευρά 

Με τη διαδικτυακή συζήτηση «Η Ελληνική Επανάσταση με το βλέμμα των Οθωμανών» συνεχίζεται αύριο στις 7 μ.μ. η σειρά εκδηλώσεων «Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021» που διοργανώνουν τα Public με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μανώλη Πιμπλή. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί Χριστίνα Φίλιου, συγγραφέας της μελέτης «Βιογραφία μιας Αυτοκρατορίας» (εκδ. Αλεξάνδρεια), Λεωνίδας Μοίρας, που συνέγραψε το «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών» (εκδ. Τόπος), και Ηλίας Κολοβός, υπεύθυνος μαζί με τους Σουκρού Ιλιτζάκ και Μοχαμάντ Σχαριάτ-Παναχί για την έκδοση «Τα αυτόγραφα διατάγματα του Μαχμούτ Β΄ το 1821» (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Περισσότερα στο blog.public.gr. 

Το μεγαλύτερο έπαθλο

Ισως δεν είναι πολύ γνωστό, όμως κάποιοι συγγραφείς ενδέχεται όχι μόνο να το γνωρίζουν αλλά και να το επιζητούν. Ο λόγος για το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου (Dublin Literary Award), που, καθώς συνοδεύεται από έπαθλο 100.000 ευρώ, είναι το μεγαλύτερο, χρηματικά μιλώντας, που απονέμεται για ένα μόνο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Προ ημερών, το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου κέρδισε η Μεξικανή συγγραφέας Βαλέρια Λουιζέλι για το μυθιστόρημα «Αρχείο χαμένων παιδιών» (Lost children archive), το πρώτο που έγραψε στα αγγλικά. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί το ταξίδι μιας οικογένειας προς την Αριζόνα, καθώς τα δύο μικρότερα μέλη της επιχειρούν να κατανοήσουν τη σύγκρουση των γονιών τους και το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά χάνονται στα αμερικανομεξικανικά σύνορα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή