Δημιουργία έργων τέχνης με πηγή έμπνευσης τη ΔΕΗ

Δημιουργία έργων τέχνης με πηγή έμπνευσης τη ΔΕΗ

Με γνώμονα τη στήριξη του πολιτισμού, η εταιρεία ανακοίνωσε τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού πειραματισμού και δημιουργικότητας.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια διαφημιστική αφίσα της ΔΕΗ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων (1950-1960) «ηλεκτρισμού στην υπηρεσία του ελληνικού λαού», το λογότυπο της εταιρείας μοιάζει να γεννιέται μέσα από τις στροφές ενός δυναμικού έλικα. Τα χρώματα –το μπλε και το πορτοκαλί που μέχρι σήμερα δηλώνουν για την εταιρεία την εναλλαγή της ενέργειας– ήταν και τότε παρόντα, ίσως λίγο πιο χαμηλής έντασης σε σχέση με τα έντονα «ενεργειακά φόντα» που πλέον συμπληρώνουν το νέο λογότυπό της. 

Εκτός από τη συγκεκριμένη αφίσα, υπάρχει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ποικιλία υλικών –διαφημίσεις και ενημερωτικά έντυπα– που χρησιμοποιήθηκαν για την οπτική επικοινωνία της εταιρείας εδώ και περίπου 70 χρόνια. Η ΔΕΗ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τεχνολογικού και πολιτιστικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, και αυτό υπογραμμίζει επίσης η επικοινωνιακή στρατηγική της. 

Συνεχίζοντας την παράδοση που διαθέτει στη στήριξη του πολιτισμού, η ΔΕΗ μόλις ανακοίνωσε ανοιχτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας, με σκοπό να προσελκύσει και να ενισχύσει καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δημιουργοί κάθε μορφής τέχνης καλούνται να αντλήσουν έμπνευση από το σήμα, τα γραφιστικά στοιχεία της εταιρικής της ταυτότητας αλλά και όσα η εταιρεία συμβολίζει: την ενέργεια, το φως και έμμεσα την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο. Ως πηγή έμπνευσης προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορία της μέσα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό. Η πρόσκληση που απευθύνει είναι ανοιχτή και αποσκοπεί στη δημιουργία έργων τέχνης που θα εμπεριέχουν στη θεματική ή και στην υλική τους υπόσταση κομμάτια αυτής της πορείας. Προσκαλεί τους δημιουργούς να μελετήσουν τη διαδρομή της ΔΕΗ μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που διατηρεί στο ιστορικό αρχείο της, τις εικόνες των εικαστικών έργων που έχει στην ιδιοκτησία της, των διαφημίσεών της, των ανενεργών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων της, τα οποία σήμερα αποτελούν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Η επταμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών: τους εικαστικούς Νίκο Ναυρίδη και Ηλία Παπαηλιάκη, τον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά, τον γραφίστα Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, την ιστορικό – βιομηχανική αρχαιολόγο Μαρία Μαυροειδή, την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη. Η επιτροπή μαζί με εκπροσώπους της ΔΕΗ θα αξιολογήσει τα έργα με βάση εικαστικά κριτήρια (δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, έκφραση των αξιών της ΔΕΗ). Με το τέλος του διαγωνισμού θα επιλεγούν έργα τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2021-22. Από το σύνολο των έργων που θα κατατεθούν πρόκειται να αναδειχθούν πέντε νικητές, οι οποίοι θα μοιραστούν το ποσό των 20.000€.

Στη σελίδα https://art.dei.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, να ενημερωθούν για τους όρους και τις διαδικασίες, να γνωρίσουν τα μέλη της επιτροπής και να κατεβάσουν αρχειακό υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή