Ένας κύκλος για την Καμεράτα ολοκληρώνεται

Ένας κύκλος για την Καμεράτα ολοκληρώνεται

«Είναι ένα brand name για την Ελλάδα, που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να χαθεί», δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λύση και στην εκκαθάριση του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος (ΜΕΟΕ), που ήταν επιφορτισμένος με τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της «Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής», προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού με τροπολογία του σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η κίνηση έρχεται έξι χρόνια μετά την παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΜΕΟΕ, που είχε αφήσει την Καμεράτα σε διοικητικό και χρηματοδοτικό κενό και είχε οδηγήσει μερίδα των εργαζομένων της στη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους (ή και της επαναπρόσληψής τους κατά περιπτώσεις), ενώ στο μεταξύ το σύνολο συνέχιζε τις εμφανίσεις του με μειωμένο προσωπικό, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου. Ειδικά ως προς το ζήτημα των εργαζομένων που υπάγονταν στον ΜΕΟΕ, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να αιτηθούν τη μεταφορά τους σε άλλους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ παράλληλα ορίζεται ότι οι διατελέσαντες εκπρόσωποι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού δεν ευθύνονται για τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος, που με ανακοίνωσή της υπογράμμισε την ανάγκη για προστασία των εργαζομένων της Καμεράτας και για συνέχιση της λειτουργίας της. Οπως πάντως επισημαίνουν στην «Κ» γνωρίζοντες την υπόθεση, η Καμεράτα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και όχι του ΜΕΟΕ, επομένως δεν υφίσταται παύση της ορχήστρας, η οποία αναμένεται να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις της.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, «η τροπολογία έθεσε την ορχήστρα σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε την Καμεράτα. Η Καμεράτα είναι ένα brand name για την Ελλάδα, που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να χαθεί. Είναι ένα brand name που έχει κατοχυρώσει ο Σύλλογος “Φίλων της Μουσικής”. Η κατάσταση όμως, όπως έχει διαμορφωθεί από το 2015, την καθιστούσε περισσότερο από προβληματική. Επρεπε να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή