Μετρό Θεσσαλονίκης: Απόσπαση αρχαιοτήτων από Βενιζέλου, επανατοποθέτηση στον σταθμό Αγίας Σοφίας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Απόσπαση αρχαιοτήτων από Βενιζέλου, επανατοποθέτηση στον σταθμό Αγίας Σοφίας

Με ενίσχυση στις βάρδιες η πρώτη, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα – για να κατευναστούν οι αντιδράσεις η δεύτερη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, με ενίσχυση των βαρδιών. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως και τον Ιούλιο, θα ξεκινήσει η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγίας Σοφίας, έργο που τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού προωθούν ώστε να κατευνάσουν τις αντιδράσεις για το τελικό αποτέλεσμα της επιλογής αυτής.

Οι υπουργοί Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον σταθμό Βενιζέλου, όπου ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης απόσπασης των αρχαιοτήτων. «Hρθαμε για να σηματοδοτήσουμε την εκκίνηση των διαδικασιών για τις εργασίες του μετρό. Το έργο έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα τους Θεσσαλονικείς», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Βρισκόμαστε εδώ με την κ. Μενδώνη, που ήταν από την αρχή υπέρμαχος της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Η απόφαση του ΣτΕ είναι προσωπική δικαίωση της κ. Μενδώνη. Ξέρουμε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει δυσπιστία ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά τα έργα. Κοιτάζω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και τους λέω ότι αυτό το έργο θα τελειώσει. Η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να καλύψουμε τον χρόνο που έκλεψαν οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις». Μάλιστα ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι ο στόχος ολοκλήρωσης όλου του έργου το 2023, έστω και στο τέλος του, παραμένει ζωντανός. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους δύο υπουργούς, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Κουρέτας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και άλλοι τοπικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη σύσκεψη ο κ. Κορρές ανέλυσε τη μεθοδολογία απόσπασης των αρχαιοτήτων, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι από το ΚΑΣ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Κουρέτας ανέπτυξε το τεχνικό κομμάτι της όλης επιχείρησης.

Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν –τι άλλο– το χρονοδιάγραμμα και πώς θα καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Η απαραίτητη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα εγκρίνεται η μελέτη απόσπασης, θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες (και σίγουρα θα προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ). 
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, η μελέτη απόσπασης προβλέπει την ολοκλήρωση της επιχείρησης σε 5,5-6 μήνες, διάστημα που η «Αττικό Μετρό» επιθυμεί να μειωθεί στους 4 μήνες, με διπλασιασμό των βαρδιών. 

Επίσης, ζητήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία να γίνει μια εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί για να γίνει η ανασκαφή του υποστρώματος (μια αρχική εκτίμηση είναι 3 μήνες), αφού απομακρυνθούν οι αρχαιότητες, ενώ η «Αττικό Μετρό» από την πλευρά της υπολογίζει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επιταχύνει την κατασκευή του υπολοίπου, μετά και την ολοκλήρωση των νέων αρχαιολογικών εργασιών.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την επόμενη εβδομάδα η «Αττικό Μετρό» θα ρευματοδοτήσει τη βασική γραμμή, ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές στο τμήμα Αμαξοστάσιο – Σιντριβάνι, δηλαδή περίπου τα 2/3 της διαδρομής. Μέσα στο καλοκαίρι, πιθανόν τον Ιούλιο, η «Αττικό Μετρό» θα ξεκινήσει και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Στόχος είναι το παράδειγμα αυτό να χρησιμοποιηθεί για να «πείσει» ότι οι αρχαιότητες θα επανέλθουν σε ποσοστό 95% και ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των ευρημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή