Αισχύλεια: Επιστρέφουν δριμύτερα

Αισχύλεια: Επιστρέφουν δριμύτερα

Σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2023 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναυλίες με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές, θεατρικές παραστάσεις που προέρχονται από κρατικές σκηνές ή φορείς και ήδη συζητιούνται, ελληνικές ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αλλά και δύο έργα –ένα εικαστικό και ένα χορευτικό– που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη.

Αναφερόμενος κατ’ αρχάς στην περυσινή ακύρωση του θεσμού λόγω της πανδημίας, ο δήμαρχος της Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, τόνισε στη συνέχεια ότι το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικά: Συνεργάζεται με την Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια σύμπραξη που δίνει στη δημοτική αρχή την ευκαιρία να αξιοποιήσει όσα κληροδοτήσει στην πόλη η διοργάνωση σε επίπεδο υποδομών, αλλά και πρόκειται να φιλοξενήσει τους πρέσβεις 27 ευρωπαϊκών χωρών, η επίσκεψη των οποίων ενισχύει την εξωστρέφεια των Αισχυλείων. 

Νέες προτάσεις

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας, Ζωή Στραϊτούρη, σημείωσε ότι οι καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στη διοργάνωση του 2020 έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο έχει εμπλουτιστεί και με νέες, αξιοσημείωτες προτάσεις. Από αυτές, ξεχωρίζουν εκείνες που συνδιοργανώνονται με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και που παρουσιάστηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Τονίζοντας ότι το ίδιο το Φεστιβάλ των Αισχυλείων βασίστηκε στη «στρατηγική κίνηση» της παρουσίασης πρωτότυπων εικαστικών έργων, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μίλησε για την πιο πρόσφατη τέτοια δημιουργία: Τη μεγάλη γλυπτική εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο», του γλύπτη Ανδρέα Λόλη, που θα παρουσιαστεί από τις 23 Αυγούστου ώς τις 21 Οκτωβρίου, στον χώρο πίσω από το Παλαιό Ελαιουργείο, το κατεξοχήν πεδίο δράσης των Αισχυλείων. «Στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», συνέχισε ο κ. Μαρμαρινός, «είναι να φιλοξενήσουν τα Αισχύλεια και πρωτότυπες παραστατικές δημιουργίες», ενώ ο Ανδρέας Λόλης περιέγραψε τη γλυπτική εγκατάστασή του σαν «μια έρευνα σε στοιχεία και γεγονότα που έχουν συμβεί στην Ελευσίνα και ενδεχομένως δημιουργούν ερεθίσματα στους επισκέπτες» και τα οποία θα παρουσιαστούν «σαν μια προσωρινή ανασκαφή εν εξελίξει».

Αισχύλεια: Επιστρέφουν δριμύτερα-1
Επάνω: Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Αβραμίδης και Πάνος Βλάχος, από τον «Ορέστη» του Ευριπίδη. Κάτω: Το «ΟΜΜΑ» του Γιόζεφ Νατζ, η συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και η ταινία μικρού μήκους «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη θα παρουσιαστούν στα φετινά Αισχύλεια. 

Το έτερο έργο που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι η χορευτική παράσταση «ΟΜΜΑ» του Γάλλου Γιόζεφ Νατζ, στην οποία συμμετέχουν χορευτές από αφρικανικές χώρες και που σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, αποτελεί «μια παράσταση σύγχρονου χορού, που αφήνει και νύξεις για τον Χορό της αρχαίας τραγωδίας».

Από τον κύριο κορμό των φετινών Αισχυλείων, που πραγματοποιούνται μεταξύ 22 Αυγούστου και 26 Σεπτεμβρίου με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αλλά και με μειωμένο εισιτήριο (από τα 12 στα 10 ευρώ), ξεχωρίζουν οι μουσικές συναυλίες: της Φωτεινής Δάρρα και του Γιώργου Παπαχριστούδη (22 Αυγούστου), του Σωκράτη Μάλαμα (23 Αυγούστου), του τρομπετίστα Γιώργου Αβραμίδη (30 Αυγούστου), του Γιάννη Κότσιρα (31 Αυγούστου), της Δήμητρας Γαλάνη (1 Σεπτεμβρίου), της Νατάσσας Μποφίλιου (20 Σεπτεμβρίου), αλλά και εκείνη του Δημήτρη Ζερβουδάκη με τη Γεωργία Νταγάκη και τον Μπάμπη Τζανιδάκη (6 Σεπτεμβρίου).

Θέατρο

Στις θεατρικές παραστάσεις συγκαταλέγονται η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (27 Αυγούστου), ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (29 Αυγούστου), το παιδικό «Ονειρο του Σκιάχτρου» από τον Γιάννη Παπαθανασίου (2 Σεπτεμβρίου), οι αριστοφανικοί «Ορνιθες» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Γιάννη Ρήγα (5 Σεπτεμβρίου), οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, δηλαδή οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (12 Σεπτεμβρίου) και οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη από τον Κωνσταντίνο Ρήγο (19 Σεπτεμβρίου), η «Φιλική Εταιρεία – Η αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» διά χειρός Ιόλης Ανδρεάδη (8 Σεπτεμβρίου), αλλά και οι «Βάκχες», επίσης του Ευριπίδη, από τη Νικαίτη Κοντούρη (10 Σεπτεμβρίου).

Τέλος, στον θερινό κινηματογράφο της Ελευσίνας θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου (7 Σεπτεμβρίου), «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (9 Σεπτεμβρίου), «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα (17 Σεπτεμβρίου) και «Αλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη (21 Σεπτεμβρίου). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή