Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας: Πρεμιέρα χορού με μαθηματική ακρίβεια

Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας: Πρεμιέρα χορού με μαθηματική ακρίβεια

Η επίσημη έναρξη του 27ου Φεστιβάλ γίνεται με την παράσταση «Möbius» της ομάδας Compagnie XY

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξεκίνησε τον προγραμματισμό για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η καλλιτεχνική του διευθύντρια Λίντα Καπετανέα πίστευε ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν πιο εύκολο από το περυσινό. Στην πορεία διαπίστωσε ότι πάλι έπρεπε να αλλάξει τα σχέδιά της και να ετοιμάσει, για δεύτερη φορά, μια διοργάνωση που θα κινείτο μέσα στα όρια που θέτει η πανδημία.

«Από την κοινή μας εμπειρία έχει γίνει σαφές ότι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε όλοι αυτήν την περίοδο είναι προσαρμοστικότητα. Αν κάνουμε ήρεμα και σταθερά βήματα, τότε θα τα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Σε αυτό βασίστηκε κατά τη γνώμη μου η περυσινή μας επιτυχία, αφού καταφέραμε να διοργανώσαμε με ασφάλεια ένα από τα ελάχιστα ζωντανά φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Το ίδιο ελπίζουμε να κάνουμε και φέτος», μας λέει η κ. Καπετανέα.

Συζητάμε μαζί της μία ημέρα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ. «Ο τελευταίος μήνας είναι πάντα κουραστικός, αλλά παράλληλα με γεμίζει ενθουσιασμό», σχολιάζει. «Το ίδιο συμβαίνει και όταν προετοιμάζω το πρόγραμμα. Εχω ήδη ξεκινήσει να σκέφτομαι και να κάνω τις επαφές για τη διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού. Παλαιότερα ταξίδευα για να ενημερωθώ, για να δω ζωντανά καινούργιες παραστάσεις και νέα χορευτικά σχήματα. Τώρα παρακολουθώ τις δουλειές τους σε βίντεο, αλλά κι αυτό είναι μια χαρά, εάν πιστεύει κανείς στη δύναμη της προσαρμοστικότητας», εξηγεί.

Μέχρι τώρα δεν της ήρθαν εύκολα τα πράγματα: Από τα τέσσερα χρόνια της επιτυχημένης θητείας της στην καλλιτεχνική διεύθυνση, τα τελευταία δύο οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά αντίξοες. Επιπλέον, ως χορεύτρια και χορογράφος γνωρίζει πολύ καλά πόσο κόστισε στους συναδέλφους της ο φετινός δεύτερος χειμώνας χωρίς μαθήματα, εξάσκηση και πρόβες. Πάντως, με την πειθαρχία που τη χαρακτηρίζει –γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην καλλιτεχνική δουλειά της όσο και στον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα του Φεστιβάλ– βρήκε τρόπους να γυμνάζεται μόνη της, ώστε να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση. Μάλιστα, στις 24 Ιουλίου θα ανεβεί στη σκηνή με την ομάδα Rootlessroot στο καινούργιο τους έργο «Stones and Bones», που παρουσιάζεται ζωντανά για πρώτη φορά στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας (παραγωγή Στέγη – Ιδρυμα Ωνάση).

Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας: Πρεμιέρα χορού με μαθηματική ακρίβεια-1
Η Λίντα Καπετανέα.

Ομως η επίσημη έναρξη του 27ου Φεστιβάλ γίνεται με την παράσταση «Möbius» της ομάδας Compagnie XY, που εδώ συνεργάζεται με τον χορογράφο Ρασίντ Ουραμντάν. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια παράσταση που δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς του σύγχρονου χορού, αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό, σε ολόκληρη την οικογένεια», λέει η κ. Καπετανέα. «Είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή που συνδυάζει την ακροβατική δεινότητα των χορευτών με απροσδόκητα και συναισθηματικά φορτισμένα χορογραφικά μοτίβα».

Η αναφορά του τίτλου στον σπουδαίο Γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Αύγουστο Μέμπιους μάς τοποθετεί απευθείας στον κόσμο της ανάλυσης, της ακρίβειας, της συνεχούς ροής. Δεκαεννέα ακροβάτες σχηματίζουν ανθρώπινες στήλες που υψώνονται διαρκώς, παραμορφώνονται, αναποδογυρίζουν, ενώνονται και διαλύονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Για να μπορέσουν να αψηφήσουν τη βαρύτητα και να πετάξουν στα ύψη στηρίζονται απόλυτα ο ένας στον άλλον, δημιουργώντας με τα σώματά τους ισορροπίες που είναι ευαίσθητες όσο και οι ανθρώπινες σχέσεις. «Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί ή μόνοι;» είναι ο τίτλος του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος. Με αυτό το πνεύμα το «Möbius» θέτει σε αμφισβήτηση, με εξαιρετικά ποιητικό τρόπο, τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους, την ομάδα, και την ικανότητά μας να συμβιώνουμε όλοι μαζί υπενθυμίζοντάς μας ότι όλοι διαπραγματευόμαστε τη θέση μας στον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Η παράσταση «Möbius» παρουσιάζεται 16-17/7 στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας και 19/7 στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή