ΜΟΥΣΙΚΗ

Φιλιώ Πυργάκη, η αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού

Φιλιώ Πυργάκη, η αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού

«Εχω κουραστεί, οπωσδήποτε. Μου αρέσει όμως. Φωνάζω, λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος. Το αγαπάω αυτό που κάνω, είναι η ζωή μου όλη». Με αυτές τις τριάντα περίπου λέξεις η Φιλιώ Πυργάκη είχε περιγράψει όλη της τη ζωή σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από κάποια χρόνια στη Lifo.

H κορυφαία τραγουδίστρια των ελληνικών πανηγυριών και αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες νικημένη στη μάχη με τον καρκίνο. «Εφυγε» χορτασμένη από την αγάπη του κόσμου και από την πορεία της στο τραγούδι που ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 14 ετών. 
Στην ίδια συνέντευξη, η γεννημένη στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 ερμηνεύτρια είχε πει: «Ημουν ένα χωριατοκόριτσο από την Πελοπόννησο. Φτώχεια πολλή, πήγαινα με τα πρόβατα στο βουνό και τραγουδούσα. Οταν με πήρε μαζί του ο θείος μου να τον συνοδέψω σε ένα γάμο, ήμουνα έτοιμη. Δεν χρειαζόμουν ούτε δάσκαλο ούτε σχολή. Είμαι αυτοδίδακτη. Ο,τι κατεβάζει ο εγκέφαλος το τραγουδάει η Πυργάκη. Στα 17 αποφάσισα να ανέβω στην Αθήνα, δεν με σήκωνε το χωριό».

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 με τον τίτλο «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε συμπεριλάβει στην ορχήστρα του.

Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς. Εχει ηχογραφήσει περίπου διακόσιους δίσκους, ενώ η συνολική πορεία της στο τραγούδι έφτασε τα 45 χρόνια. 

Κάθε χρόνο, από το Πάσχα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όργωνε τα χωριά και κάθε χειμώνα εμφανιζόταν σε κάποιο νυχτερινό κέντρο. Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία κ.α.) και έτσι κυκλοφόρησε σε πάρα πολύ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία. 

Η κηδεία της έγινε προχθές από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ακοβα Αργους. Ο κόσμος την αποχαιρέτισε με τους ήχους παραδοσιακών οργάνων και με τραγούδια, ελάχιστος φόρος τιμής στην αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού.