Ποίηση με πυκνά νοήματα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχωριστή ποιητική φωνή και έγκριτος δημοσιογράφος, ο Σπύρος Κατσίμης έχει να επιδείξει πλούσιο ποιητικό έργο, το οποίο υπηρετεί πιστά εδώ και δεκαετίες. Η ποιητική πορεία του ξεκίνησε το 1955 με τη συλλογή «Ο νάρκισσος» και από τότε συνεχίζεται αδιαλείπτως. Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Αναζήτηση» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος με ένα δικό του ζωγραφικό έργο στο εξώφυλλο. Για το έργο του συνολικά, η Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, έχει γράψει μεταξύ άλλων: «Η ποίησή του, μια ποίηση “χαμηλής φωνής”, αποτυπώνει με εσωτερικότητα, πυκνότητα νοημάτων και καταβύθιση “εις εαυτόν” την εποχή μας, προσδίδοντας τρυφερότητα στην καθημερινότητά μας».

Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο

Ενα βιβλίο για όσους καπνίζουν και θέλουν να διακόψουν, για εκείνους που διέκοψαν και ξανάρχισαν, αλλά και για όσους καπνίζουν αλλά δεν σκέφτονται να σταματήσουν. Το βιβλίο της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου «Οδηγός διακοπής καπνίσματος» (Ελληνοεκδοτική) δεν φιλοδοξεί να δώσει κάποια «μαγική» συνταγή, παρά μόνον λίγα από τα υλικά της. Δεν στοχεύει στο να προσφέρει μια έτοιμη εύκολη λύση, αλλά μερικές προτάσεις, χρήσιμες οδηγίες, ίσως και κάποια από τα μυστικά «κλειδιά» που θα απασφαλίσουν την αποφασιστικότητα και τη διάθεσή σας να αναλάβετε δράση και να φτάσετε με επιτυχία στον στόχο, τη διακοπή του καπνίσματος. Γιατί η ζωή είναι σίγουρα καλύτερη χωρίς τσιγάρο.

Η φωνή του Σάλιντζερ

Το 1980 η Μπέτι Επις, δημοσιογράφος της εφημερίδας Baton Rouge Advocate, πέτυχε το εξής αδιανόητο: συστηνόμενη ως εκκολαπτόμενη πεζογράφος, επικοινώνησε με τον «ερημίτη» συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ και τον έπεισε να τη συναντήσει για να της δώσει συμβουλές. Κατέγραψε τη συνομιλία τους με ένα κρυμμένο μαγνητόφωνο, τη δημοσίευσε και οι προσφορές που δέχτηκε για την ηχογράφηση της φωνής του Σάλιντζερ έφτασαν τις 500.000 δολάρια. Ομως η Επις ένιωθε ήδη ενοχές και έτσι έκρυψε την ηχογράφηση σε μια θυρίδα. Στις επόμενες δεκαετίες το θέμα προσείλκυσε αρκετούς ενδιαφερομένους, μέχρι που η Επις βρήκε πώς να το αντιμετωπίσει: όπως δήλωσε προ ημερών στο Bloomberg, η ηχογράφηση του Σάλιντζερ θα αποτεφρωθεί βάσει της διαθήκης της μαζί με την ίδια, όταν έρθει η ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή