Η μουσική ως τρόπος σύνδεσης με τη Μητέρα Γη

Η μουσική ως τρόπος σύνδεσης με τη Μητέρα Γη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συναυλία ενός περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου μουσικού συγκροτήματος σε μια χώρα που μέτρησε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης μέσα σε ένα καλοκαίρι είναι ιδανική ευκαιρία για μια συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες της τέχνης να πάρει θέση απέναντι στην κλιματική κρίση. Συμφωνούν και οι Κολομβιανοί Bomba Estéreo, που την Tετάρτη στις 9.30 μ.μ. εμφανίστηκαν στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ SNF Nostos του Ιδρύματος (απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfnostos.org), για να παρουσιάσουν το χορευτικό μείγμα ψυχεδελικής cumbia και electro tropical που εδώ και δεκαέξι χρόνια τους έχει κάνει αγαπητούς έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους.

Πριν από οτιδήποτε άλλο ωστόσο, ο Σιμόν Μεχία και η Λι Σαουμέτ, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα του συγκροτήματος, υπενθυμίζουν το αυτονόητο: «Για την κλιματική κρίση είμαστε όλοι υπεύθυνοι και πρέπει να αναλάβουμε δράση συλλογικά. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε την επίγνωση πως κάθε τι που κάνουμε στο πλαίσιο του πολιτισμού μας, έχει αντίκτυπο στη Γη – από τα ταξίδια με αεροπλάνο, μέχρι την κατανάλωση πλαστικού. Η προσπάθεια έστω να μειώσουμε αυτή την κατανάλωση είναι ένας τρόπος για να βοηθήσει ο καθένας μας την κατάσταση», λένε στην «Κ».

Στον Αμαζόνιο

Γνωρίζοντας ότι το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι υψηλό λόγω των πολλών ταξιδιών τους ανά τον κόσμο, οι Bomba Estéreo επιχειρούν να το αντισταθμίσουν, υποστηρίζοντας πολλά οικολογικά εγχειρήματα στην κολομβιανή ζούγκλα του Αμαζονίου. Φυσικά, το βασικό μετερίζι τους είναι άλλο: «Η μουσική είναι μια τέχνη που ενώνει τους ανθρώπους και που στέλνει μηνύματα ικανά να μας κάνουν να δούμε τα πράγματα διαφορετικά», λένε οι Σιμόν Μεχία και Λι Σαουμέτ. «Είναι μια μορφή πολιτικής χωρίς πολιτικούς και αυτό την καθιστά πολύ πιο ισχυρή και συγκινησιακή από εκείνους, τους πραγματικούς υπεύθυνους για αυτό το χάος. Η μουσική είναι ένας τρόπος επανασύνδεσης με τη Μητέρα Γη».

Οι απόψεις τους επιβεβαιώνονται μέσα από δίσκους όπως οι «Estalla» και «Ayo», κομμάτια σαν τα «Internacionales» και «Soy Yo», αλλά και από το σύνολο της δουλειάς τους, που τους έχει χαρίσει υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy (και για τη Latin εκδοχή τους). Το επερχόμενο δισκογραφικό τους πόνημα με τίτλο «Deja» αντλεί επίσης την έμπνευσή του από το περιβάλλον και ήδη κυκλοφορεί σταδιακά, χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, που αντιστοιχούν στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Agua (νερό), Aire (αέρας), Fuego (φωτιά) και Tierra (γη).

Τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα της κούμπια και του βαγενάτο συνδυάζονται και εδώ με την ηλεκτρονική και την ποπ μουσική, με έναν τρόπο που οι Bomba Estéreo συνοψίζουν ως εξής: «Εχουμε μια θεωρία για τη ζωή και για τη μουσική. Τα πόδια σου πρέπει να πατούν στη γη που ανήκεις, σαν ένα δένδρο ριζωμένο στον τόπο του. Το μυαλό σου πρέπει να ζει στο παρόν και να καινοτομεί με οδηγό το μέλλον. Η μουσική μας βασίζεται σε αυτή την ισορροπία». 

Μουσικές του κόσμου

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η παγκοσμιοποιημένη μουσική βιομηχανία αντιμετωπίζει σαν χρυσωρυχείο τις τοπικές μουσικές του κόσμου, τείνοντας ενίοτε να τις ομογενοποιήσει, προκειμένου να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. «Μπορεί να συμβεί, αλλά εντός του κυρίαρχου μουσικού ρεύματος», καταλήγουν οι Bomba Estéreo. «Η μουσική που δημιουργούμε και ακούμε εμείς προέρχεται από συγκεκριμένους τόπους, έχει βαθιές ρίζες και μιλάει για πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Η βιομηχανία προσπαθεί να την ομογενοποιήσει, αλλά η αληθινή τέχνη θα παραμένει πάντα μια ελεύθερη και αυθεντική μορφή έκφρασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή