Μίκης Θεοδωράκης: Με ένα τριαντάφυλλο στο χέρι

Μίκης Θεοδωράκης: Με ένα τριαντάφυλλο στο χέρι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν απόρησε όταν μέσα από το πλήθος του κόσμου που προσήλθε με συγκίνηση να αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκαν οι νότες μιας κιθάρας. Ο Γερμανός μουσικός Χένινγκ Τσίροκ έπιασε τον ρυθμό και αμέσως ακολούθησε χαμηλόφωνα το συγκεντρωμένο πλήθος σαν καλοκουρδισμένη χορωδία. «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…».  

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι ο ήλιος ζέσταινε τον κόσμο που είχε σχηματίσει από νωρίς δύο μεγάλες ουρές έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών περιμένοντας υπομονετικά να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο δημιουργό, προτού η σορός του μεταφερθεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων. Κρατώντας λίγα λουλούδια ή ένα τριαντάφυλλο στο χέρι, άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών πήγαν να αποχαιρετήσουν τον συνθέτη που σημάδεψε τη γενιά τους και τα νεανικά τους χρόνια, αλλά και νεότεροι που τον γνώρισαν μέσα από τη μουσική του στις σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις, όπως Μαριάννα Συμούρτη. Η 20χρονη Μαριάννα στεκόταν στην ουρά με μια ανθοδέσμη στα χέρια για τον Μίκη Θεοδωράκη που γνώρισε τραγουδώντας «Ενα το χελιδόνι» στο σχολείο. «Το τραγουδούσαμε σε κάθε γιορτή με τη χορωδία. Ηταν πολύ σημαντικός για τη χώρα, τον θαύμαζα πολύ», μας λέει. 

Δίπλα από τις ουρές και την περισχοίνιση και ανάμεσα στις κάμερες των μέσων ενημέρωσης και στους φωτορεπόρτερ που έψαχναν τη θέση τους έξω από τη Μικρή Μητρόπολη, η τουριστική Αθήνα συνέχιζε νωχελικά τις διακοπές της. Ξεναγοί με υψωμένες ομπρέλες, μικρόφωνα και ακουστικά άνοιγαν δρόμο ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, τουρίστες με πλατύγυρα καπέλα, σαγιονάρες και μαύρα γυαλιά κοντοστέκονταν απορημένοι, νομίζοντας πως γυρίζεται κάποια ταινία.

Η (ανήκουστη) εμπλοκή με το γραφείο τελετών που ανέλαβε τελικά τη διαδικασία τέλεσης της κηδείας προκάλεσε καθυστέρηση στην άφιξη της σορού, η οποία έφτασε στη Μητρόπολη έπειτα από αναμονή μιάμισης ώρας. Ολα όμως ξεχάστηκαν καθώς εμφανίστηκε το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έγινε δεκτό με επιφωνήματα και τη μουσική του Ζορμπά.

Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, οι θαυμαστές ενός άλλου, νεότερου καλλιτέχνη αποχαιρετούσαν το ίνδαλμά τους. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην κηδεία του τράπερ Πίτερ Αναστασόπουλου (Mad Clip) στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Ο θάνατος δεν κάνει διαχωρισμούς ή συγκρίσεις. Οπως και όσοι θρηνούν αυτές τις ώρες για αυτούς που χάθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή