Σύγχρονη κεραμική στη σκιά των Μετεώρων

Σύγχρονη κεραμική στη σκιά των Μετεώρων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν καταπληκτικό τριήμερο», μου γράφει η εικαστικός Μάριον Ιγγλέση μεταφέροντας το βίωμά της για όσα έζησαν πάνω από 20 κεραμίστες στο Καστράκι Τρικάλων. «Υπήρχε πολλή ενέργεια και ανταπόκριση από την κοινότητα, τους ίδιους τους καλλιτέχνες, του χορηγούς και τους νέους». Η έκθεση –που διαρκεί έως 1η Οκτωβρίου– φιλοξενείται στο Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων, που εγκαινιάστηκε το 2018 και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο (κτίριο του 1902) στην κεντρική πλατεία του Καστρακίου ακριβώς στους πρόποδες των Μετεώρων.

Το ίδιο το μουσείο έγινε αυτομάτως μέρος μιας μεγάλης εγκατάστασης, έτσι όπως τοποθετήθηκαν τα έργα για την έκθεση: «Τα έργα συνομιλούν με τα φωτογραφικά φόντα αλλά και με τους αληθινούς βράχους έξω από τα παράθυρα», λέει η Μάριον Ιγγλέση. Μου μεταφέρει τον ενθουσιασμό της για μια πρωτοβουλία που τείνει να γίνει θεσμός. Αυτή η καλλιτεχνική συνάντηση κεραμιστών, που συνδυάζεται με εργαστήρι με ελεύθερη παρουσία του κοινού και συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας Handmade του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον δρα Λάμπρο Μαλαφούρη, διοργανώνεται από τη γλύπτρια και κεραμίστρια Μάρω Θεοδώρου, κορυφαία δημιουργό.

Αυτό που συγκινεί είναι η ανάδειξη ενός τόπου όπως είναι ο υποβλητικός περίγυρος των Μετεώρων, η Καλαμπάκα και το Καστράκι σε κέντρο υποδοχής εξαιρετικά σημαντικών κεραμιστών της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, που έχουν φέρει την κεραμική σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εκτός από την έκθεση μέσα στο Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων, έγινε και γύρισμα στο εργαστήρι από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το ψήσιμο των κεραμικών στην κεντρική πλατεία Καστρακίου με την τεχνική ρακού, μια παλιά γιαπωνέζικη τεχνική της τελετής του τσαγιού. Η έρευνα που κάνει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτείνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχει να κάνει «με την ανθρωπολογική εξερεύνηση της δημιουργικής χειρονομίας μέσω της τέχνης της κεραμικής». Ας θυμόμαστε ότι η σύγχρονη κεραμική στην Ελλάδα βρίσκεται υψηλά, πρόσφατα είδαμε και την έκθεση «Μελανά» στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, με συμμετοχή πολλών από τους δημιουργούς που εκθέτουν τώρα στο Καστράκι. 

Σύγχρονη κεραμική στη σκιά των Μετεώρων-1
Κεραμικά του Νίκου Σκλαβενίτη με θέα τα Μετέωρα (φωτ. RORY CARNEGIE).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή