Ο Λένον και ο μύθος του – Πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του «Imagine»

Ο Λένον και ο μύθος του – Πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του «Imagine»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την κυκλοφορία του «Imagine» του Τζον Λένον. Με δεδομένες τις αμέτρητες και συχνά φθοροποιές χρήσεις που έχει υποστεί έκτοτε το έρμο το τραγούδι –τα έχουν αυτά οι οικουμενικοί ύμνοι– δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι η μέρα που το πρωτάκουσε «μοιάζει σαν χθες». Μοιάζει πάντως σαν ευχάριστη σύμπτωση (έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον) το γεγονός ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο Τζον Λένον συζητιόταν για άλλη μία φορά μετά θάνατον: όπως έγινε γνωστό, μια σειρά από άγνωστες μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις του, διάρκειας 91 λεπτών συνολικά, πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον βρετανικό οίκο Omega Auctions.

Τι λέει λοιπόν ο Τζον Λένον σε αυτές τις συνεντεύξεις, που παραχωρήθηκαν στον Καναδό δημοσιογράφο Κεν Ζέιλιγκ κάπου μεταξύ 1969 και 1970, ενώ οι Μπιτλς έπνεαν τα λοίσθια; Μεταξύ άλλων και, ελαφρώς αστειευόμενος, ότι από όλα τα τραγούδια της μπάντας προτιμούσε όσα είχε γράψει εκείνος: τα «Revolution #9», «Strawberry fields for ever», «A day in life» κ.ά. Οτι η μπάντα δεν διαμόρφωσε την εποχή της, αλλά επηρεάστηκε από αυτήν. Οτι αγαπά τη Γιόκο Ονο τόσο, που λαχταρά να πεθάνει την ίδια ακριβώς στιγμή με εκείνη – «ακόμη και τρία λεπτά αργότερα θα είναι κόλαση». Οτι ήταν υποκριτικό να δεχθεί από τη βασίλισσα το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1965 (το επέστρεψε το 1969), ότι η δημοφιλία των Μπιτλς τούς έβγαλε από τον δρόμο τους, ενώ κατέθεσε και άλλες εξομολογήσεις, από εκείνες που συνήθως ερμηνεύονται, εξετάζονται, επιβεβαιώνονται, γίνονται αντικείμενο μικρών ή μεγάλων αντιδικιών – τα έχουν αυτά οι οικουμενικοί καλλιτέχνες.

Είπε και άλλα ο Λένον, των οποίων το ενδιαφέρον εξαρτάται μάλλον από τον βαθμό εμπλοκής του εκάστοτε ενδιαφερομένου. Οσο για τη δημοπρασία, θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μαγνητοταινίες των συνεντεύξεων μπορεί να πωληθούν ακόμη και για 30.000 λίρες. Είναι πολλές ή λίγες; Σε κάθε περίπτωση, αυτά έχουν οι οικουμενικοί μύθοι: τα συστατικά τους, οι λέξεις τους οι ίδιες, αξιοποιούνται πολλαπλώς, ιδίως όσο τα χρόνια περνούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή