«Σωματικός κινηματογράφος» των Θωμαδάκη/Κλωνάρη στην Ταινιοθήκη

«Σωματικός κινηματογράφος» των Θωμαδάκη/Κλωνάρη στην Ταινιοθήκη

Μία σημαντικη ταινία από τον Κύκλο του Ανοίκειου των Θωμαδάκη/Κλωνάρη, το «Κα. Οι Μυρωμένες» της Μαρίας Κλωνάρη θα παρουσιάσει η Κατερίνα Θωμαδάκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντικη ταινία από τον Κύκλο του Ανοίκειου των Θωμαδάκη/Κλωνάρη, το «Κα. Οι Μυρωμένες» της Μαρίας Κλωνάρη θα παρουσιάσει η Κατερίνα Θωμαδάκη στις 21 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα – Γαλλία, Κινηματογραφικές συναντήσεις», την οποία οργανώνει η Ελληνική Ταινιοθήκη σε συνεργασία με τη Γαλλική Ταινιοθήκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, ιδρύτριες του «σωματικού κινηματογράφου», αναδείχτηκαν καίριες μορφές του πειραματικού κινηματογράφου στη Γαλλία, τόσο με το καλλιτεχνικό όσο και με το θεωρητικό τους έργο.

Υπερασπίζοντας μαχητικά τον μη αφηγηματικό κινηματογράφο, στις δεκαετίες του 70 και 80 στο Παρίσι οι Θωμαδάκη/ Κλωνάρη γυρίζουν δέκα μεγάλου μήκους ταινίες σε Σούπερ 8 και παρουσιάζουν άλλες τόσες καινοτόμες και πολυσύνθετες περφόρμανς καθώς και εγκαταστάσεις με φιλμ, φωτογραφία και ήχο, διερευνώντας το έμφυλο και αναθεωρώντας ριζικά τη θέση της γυναίκας στον κινηματογράφο, συνεχίζει η ανακοίνωση. Αργότερα γίνονται γνωστές με τον πολυσχιδή Κύκλο του Άγγελου, τις φωτογραφικές και βιντεογραφικές τους δημιουργίες καθώς και τις μνημειακές τους εγκαταστάσεις, τονίζεται.

Το έργο τους έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μεγάλα μουσεία και ταινιοθήκες, μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πομπιντού, στο Moma , στο British Film Institute, στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Jeu de Paume – στην Αθήνα στό ΕΜΣΤ, στη Στἐγη, στο Μουσείο Μπενάκη… 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας έχει συγκροτήσει Αρχείο Θωμαδάκη/Κλωνάρη και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει αναγνωρίσει το έργο τους ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αποκαθιστώντας υπό την επίβλεψή τους σειρά ταινιών τους που φυλάσσονται στην συλλογή των Γαλλικών Αρχείων Κινηματογράφου – μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. 

Με το Κα. Οι Μυρωμένες, Πρώτο τραγούδι για το Ανοίκειο, η Μαρία Κλωνάρη καταδύεται στις αιγυπτιακές της καταβολές. Γεννημένη στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός και ο αραβικός κόσμος την σημάδεψαν βαθειά. Στα αρχαία αιγυπτιακά, το Κα είναι ο αιθερικός σωσίας του σώματος, ένα φάσμα που διασχίζει και περιβάλει το υλικό σώμα εξασφαλίζοντας τη συνοχή του. 

Στον θάνατο το Κα εγκαταλείπει το σώμα σαν ψυχή. Οι αρωματικές ουσίες ήταν ουσιώδες συστατικό των επιθανάτιων τελετουργιών και των ταριχεύσεων. Τα αρχαία ονόματα των αρωμάτων που διασχίζουν το φιλμ προέρχονται από αιγυπτιακές, ελληνικές και εβραϊκές παραδόσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Χρησιμοποιώ τα αρώματα σαν ένα ερέθισμα για να επεκτείνω την αντίληψη », γράφει η Μαρία Kλωνάρη. «Το “Κα. Οι Μυρωμένες” το έχω σκεφτεί σαν ένα τραγούδι συμφιλίωσης με την ιδέα του Θανάτου. Ο Θάνατος σα μεταμόρφωση της συνείδησης και της αντίληψης, πύλη επικοινωνίας με αόρατους κόσμους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή