Εκθεση «Body Worlds»: Όσα αποκαλύπτει το ανθρώπινο σώμα

Εκθεση «Body Worlds»: Όσα αποκαλύπτει το ανθρώπινο σώμα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια έκθεση με παιδαγωγικό στόχο και επιστημονικό πνεύμα. Το «Body Worlds» δείχνει με θάρρος το ανθρώπινο σώμα χωρίς το «ένδυμα» του δέρματος, και αντιμετωπίζει τη φθορά όχι ως κάτι μακάβριο, αλλά διδακτικό. Ο πρωταρχικός στόχος των δημιουργών της έκθεσης, της δρος Αντζελίνα Ουόλεϊ και του δρος Γκούντερ φον Χάγκενς, είναι η φροντίδα της ανθρώπινης υγείας. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει το κοινό να εξοικειωθεί με τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, και να εκθέσει παραστατικά τις επιπτώσεις του υγιούς και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Απευθύνεται σε όλους όσοι δεν διαθέτουν ειδικές ιατρικές γνώσεις, και βοηθάει τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν αφενός πόσο ευάλωτοι είμαστε και αφετέρου να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.

Η μέθοδος της «πλαστινοποίησης»

Το «Body Worlds» διαθέτει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης», μιας μεθόδου διατήρησης του ιστού του σώματος που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για το προϊόν της έρευνας του Γερμανού γιατρού φον Χάγκενς, που είναι διάσημος για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος. Εκτίθενται πραγματικά ανθρώπινα δείγματα, καθώς και «πλαστινοποιημένα» μεμονωμένα όργανα, και ο τρόπος της συντήρησής τους δίνει μια πλήρη εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του σώματός μας. Εκτός από τις λειτουργίες των οργάνων, οι κοινές ασθένειες περιγράφονται με εύκολο τρόπο, συγκρίνοντας υγιή και προσβεβλημένα όργανα, αγγεία και ιστούς. Δείχνουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο ασθενειών και εθισμών, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ και καταδεικνύουν τον μηχανικό τρόπο λειτουργίας των τεχνητών αρθρώσεων γόνατος ή ισχίου. Μεμονωμένα δείγματα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση υγιών και ασθενών οργάνων, δηλαδή ενός υγιούς πνεύμονα με αυτόν του καπνιστή, για να τονιστεί η σημασία του υγιούς τρόπου ζωής.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Διάρκεια: 24/9/21- 9/1/22. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή