Η μουσική της Αναγέννησης στον ελλαδικό χώρο

Η μουσική της Αναγέννησης στον ελλαδικό χώρο

Η έρευνα σε διάφορες περιοχές της ιστορίας της μουσικής δίνει διαρκώς καρπούς, και η συμβολή του Δημήτρη Κούντουρα στη βαθύτερη γνωριμία με τη λεγόμενη «παλαιά μουσική» είναι σταθερή και σημαντική.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έρευνα σε διάφορες περιοχές της ιστορίας της μουσικής δίνει διαρκώς καρπούς, και η συμβολή του Δημήτρη Κούντουρα στη βαθύτερη γνωριμία με τη λεγόμενη «παλαιά μουσική» είναι σταθερή και σημαντική. Το Ex Silentio, το ελληνικό σύνολο παλαιάς μουσικής που ο ίδιος έχει δημιουργήσει με άξιους συνεργάτες, επανέρχεται στο προσκήνιο με νέα συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου. Η συναυλία με τον εξαιρετικά δελεαστικό τίτλο «Η Ελλάδα στην Αναγέννηση» περιλαμβάνει άγνωστες συνθέσεις τόσο Ελλήνων συνθετών της εποχής όσο και συνθέσεις Ιταλών που βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο εκείνη την εποχή. Είναι ένα πεδίο έρευνας σημαντικό όσο και γοητευτικό, καθώς η γνώση που προσκομίζεται ραγίζει στερεότυπα που επικρατούσαν σε προηγούμενες εποχές. Το Ex Silentio διερευνά συστηματικά τις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης μέσα από τη μουσική αλλά και μέσα από μια ευρύτερη πολιτισμική ώσμωση, διαδικασία που ανοίγει διαρκώς νέους διαύλους. Στη συναυλία της 9ης Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εποχή της Αναγέννησης προτείνοντας έργα θρησκευτικού και κοσμικού ύφους τόσο από Ελληνες συνθέτες της εποχής όσο και από Δυτικούς που έζησαν στην Κρήτη, στην Κύπρο και αλλού. Θα εκτελεστούν άγνωστες συνθέσεις από τον πολύτιμο Κώδικα της Κύπρου (π. 1430), σπάνια έργα του Φραντσέσκο ντε Λάουντις και του Τζαντομένικο Μαρτορέτα, καθώς και η μουσική του Κρητικού Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

Εξαιρετικοί είναι όλοι οι συντελεστές, όπως η Φανή Αντωνέλου, η Θεοδώρα Μπάκα, ο Νίκος Ζιάζιαρης – τραγούδι, η Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα, η Φλώρα Παπαδοπούλου – άρπα, ο Δημήτρης Κούντουρας – φλάουτο με ράμφος και διεύθυνση, καθώς επίσης και οι ψάλτες Αντώνιος Αετόπουλος και Χαράλαμπος Ριμπάς.

Το συγκρότημα παλαιάς μουσικής Ex Silentio παρουσιάζει συνθέσεις Ελλήνων και Ιταλών.

Με τακτική παρουσία στην Ελλάδα και σε διεθνή φεστιβάλ, το Ex Silentio έχει επίσης σημαντική δισκογραφική παραγωγή εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Το 2020 είδε το φως ο δίσκος του Ex Silentio «Λήθη» από τη γερμανική εταιρεία Carpe Diem Records Berlin, ένα αφιέρωμα σε αυλές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ το 2021 έκανε την εμφάνισή του ο τελευταίος δίσκος του συνόλου, με τίτλο «Ο Κώδικας της Κύπρου: Μουσική από την αυλή των Λουζινιάν».

«Είναι ένα ερευνητικό και μουσικό πρότζεκτ με επίκεντρο τη μεσαιωνική Κύπρο στην εποχή της Φραγκοκρατίας», λέει ο Δημήτρης Κούντουρας. «Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λεβέντη. Σε εκπαιδευτικό επίπεδο συνεχίζει τη δράση του –μετά την πανδημία– το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, του οποίου έχω τη χαρά να είμαι ο συντονιστής, με πλούσιες δράσεις σε επίπεδο σεμιναρίων και συναυλιών». Ο Δημήτρης Κούντουρας, με βάση την Αθήνα, διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και στο Ωδείο Αθηνών, ενώ ολοκληρώνει μια έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης στην Αναγέννηση σε μουσικό και πολιτιστικό επίπεδο. Είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. «Η πολιτιστική ζωή αρχίζει αργά αλλά σταθερά να επανέρχεται», λέει, «γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο για όλους».

Ex Silentio, «Η Ελλάδα στην Αναγέννηση». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή