Η Άνοιξη στον «Λόγο» της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Άνοιξη στον «Λόγο» της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Καθώς προχωράει η εκδοτική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με τη σεμνή και ουσιαστική σειρά «Λόγος», απέριττη και στην αισθητική της, αντιλαμβανόμαστε το εύρος της φιλοδοξίας.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς προχωράει η εκδοτική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με τη σεμνή και ουσιαστική σειρά «Λόγος», απέριττη και στην αισθητική της, αντιλαμβανόμαστε το εύρος της φιλοδοξίας. Τα μικρά βιβλία μπαίνουν στην τσέπη και διαβάζονται παντού, και κυρίως συγκροτούν σταδιακά μια ανθολόγηση σκέψης ιδιαίτερα σημαντικής και ευρύχωρης. Πέρασα στιγμές πνευματικής έξαρσης βυθιζόμενος στα κείμενα του πρόσφατου τίτλου στη σειρά, αφιερωμένου στην Ανοιξη της Πράγας. Ηταν εξαιρετική η επιλογή αυτής της θεματικής για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία εκείνου του κομβικού γεγονότος του Ψυχρού Πολέμου. Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα που εκφωνήθηκαν στην εκδήλωση «1968: Η Ανοιξη της Πράγας», που έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη (2018) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λόγος 4». Και συμπληρώνεται με κείμενα της δημόσιας αντιπαράθεσης του Βάτσλαβ Χάβελ και του Μίλαν Κούντερα. Παρεμπιπτόντως, σήμερα αποκαλύπτεται το Μνημείο Βάτσλαβ Χάβελ στο Πάρκο Ελευθερίας, από τον Δήμο Αθηναίων, την πρεσβεία της Τσεχίας και το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας, και είναι μια καλή αφορμή να αναλογιστεί κανείς την τεράστια επιδραστικότητα που είχε η προσπάθεια μεταρρύθμισης του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία και η επακόλουθη εισβολή της ΕΣΣΔ και των συμμάχων της.

Με την απόσταση του χρόνου, διαφαίνονται εναργέστερα οι αποχρώσεις του Ψυχρού Πολέμου, η ιδιαιτερότητα της Τσεχοσλοβακίας ως του πιο αστικού, βιομηχανικού και εμποτισμένου με τη δυτική κουλτούρα κράτους της Ανατολικής Ευρώπης, η στάση των ευρωκομμουνιστών, η επίδραση της Ανοιξης της Πράγας στο ΚΚΕ σε εποχή δικτατορίας στην Ελλάδα, οι απαρχές της πτώσης του σταλινισμού και εμμέσως οι ομοιότητες και οι διαφορές με την προηγηθείσα επανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία. Πολύ χρήσιμο ότι υπάρχουν πλέον σε ένα τομίδιο τα κείμενα του Γιάννη Βούλγαρη, του Θανάση Γιαλκέτση και του Γιάννη Μπαλαμπανίδη. Εξαιρετική είναι η φιλοσοφική αντιπαράθεση των στοχαστών και ιστορικών Ερικ Χομπσμπάουμ, Φρανσουά Φυρέ και Ερνστ Νόλτε, από τον Γιάννη Βούλγαρη. Μια σύνοψη αναλυτικής σκέψης διαφορετικών καταβολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή