Από την επιστήμη στην πολιτική

Από την επιστήμη στην πολιτική

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν ίσως η ειδικότητα που στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης απέκτησε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και κύρος. Ωστόσο, η σχέση των τεχνοκρατών με την πολιτική χαρακτηρίζεται από ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό βάθος, το οποίο μελετά στο βιβλίο του «Οικονομολόγοι τεχνοκράτες στην ελληνική πολιτική σκηνή. 1974-2019» ο ερευνητής Νίκος Σουλιώτης. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διοργανώνουν, αύριο στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και& Κόκκαλη), μια συζήτηση με θέμα «Από την επιστήμη στην πολιτική: συζητώντας τις προσωπικές και συλλογικές πορείες». Θα μιλήσουν οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Μυρσίνη Ζορμπά, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Σταθάκης και ο συγγραφέας. Λεπτομέρειες στο alexandria-publ.gr.

Περίπατοι και «1984»

Αν και πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά «δυστοπικά» μυθιστορήματα, το «1984» του Τζορτζ Oργουελ διαθέτει και μια ρομαντική πτυχή, που εντοπίζεται στη σχέση του πρωταγωνιστή του, Ουίνστον Σμιθ, με τη συνάδελφό του, Τζούλια. Oπως μάλιστα συμπεραίνεται από πρόσφατα εντοπισμένες επιστολές του Τζορτζ Oργουελ προς δύο ερωμένες του, την Eλενορ Ζακ και την Μπρέντα Σάλκελντ, η σχέση του Βρετανού συγγραφέα μαζί τους ενέπνευσε και τη σχέση των δύο χαρακτήρων του βιβλίου του. Τις επιστολές αγόρασε από τις οικογένειες των δύο γυναικών ο γιος του Τζορτζ Oργουελ, Ρίτσαρντ Μπλερ, προκειμένου να τις παραχωρήσει στο University College του Λονδίνου, ενώ σύμφωνα με τον βιογράφο του συγγραφέα, Ντ. Τζ. Τέιλορ, «οι επιστολές του προς την Eλενορ, που μνημονεύουν τους κοινούς τους περιπάτους στην εξοχή, πιθανότατα ενέπνευσαν παρόμοια αποσπάσματα στο “1984”».

Κρυπτονόμισμα α λα Τόλκιν

Κρυπτονομίσματα υπάρχουν πλέον αρκετά, ένα από αυτά όμως φαίνεται πως δεν θα συνεχίσει την ανοδική ή καθοδική πορεία του: ο λόγος για το «J.R.R. Token», ένα κρυπτονόμισμα που πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα του «Aρχοντα των δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, παραλλάσσοντάς το ώστε να παραπέμπει στη λέξη «κέρμα» ή «σύμβολο» («token»), αλλά συνάντησε την αντίδραση του ιδρύματος που διαχειρίζεται την κληρονομιά του συγγραφέα. Απευθυνόμενο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το Iδρυμα Τόλκιν κατόρθωσε να απαγορεύσει στους δημιουργούς του κρυπτονομίσματος να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή