Η ιστορία της Σύρου στον… τοίχο των ναυπηγείων του Νεωρίου

Η ιστορία της Σύρου στον… τοίχο των ναυπηγείων του Νεωρίου

Στον διαγωνισμό γκράφιτι, που προκήρυξε η ιδιοκτήτρια εταιρεία ONEX, κέρδισε η ομάδα crewNs.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα των ναυπηγείων του Νεωρίου, δίπλα στο λιμάνι της Σύρου, διαχρονικά κεντρίζει την προσοχή του επισκέπτη που φτάνει στο νησί αλλά και των υπολοίπων επιβατών των διερχόμενων πλοίων. Εχοντας περάσει από μεγάλη κρίση, που άφησε τα σημάδια της στο νησί, τα ναυπηγεία έχουν επανεκκινήσει και δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς, με πληρότητα για τους επόμενους μήνες, δίνοντας ξανά προοπτική σε εκατοντάδες εργαζομένους και στις οικογένειές τους.

Η επανεκκίνηση των ναυπηγείων σηματοδοτείται, πλέον, για τους κατοίκους της Σύρου και για τους επισκέπτες από ένα γκράφιτι που καλύπτει τον τοίχο, μήκους 80 μέτρων, στην πλευρά των ναυπηγείων προς το λιμάνι. Στο γκράφιτι ξεδιπλώνεται τμηματικά η ιστορία του νησιού. Μια αλληλουχία εικόνων από τα πρώτα ιστορικά χρόνια, την Τουρκοκρατία, την εξέλιξη του νησιού σε εμπορικό κέντρο, τη μετάβαση στην περίοδο της βιομηχανικής ακμής, την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μάνος Ελευθερίου.

Το γκράφιτι δημιουργήθηκε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων εταιρεία ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν δεκάδες ομάδες από όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας με αξιόλογες προτάσεις το έργο. Τελικά τον διαγωνισμό κέρδισε η ομάδα crewNs, τέσσερα νέα παιδιά από την Καρδίτσα (Βαγγέλης Κουτσιούμπας, Δημήτρης Ταμπάκης, Κώστας Κουκουλέτσος και Σοφοκλής Κοντούλης), από κοινού με τη Συριανή Αγγελική Καραμολέγκου, η οποία ανέλαβε την έρευνα και τεκμηρίωση του έργου.

Το ταξίδι στην ιστορία της Σύρου ξετυλίγεται μέσα από μια διαδοχή εικόνων: οι αναφορές στον κυκλαδικό πολιτισμό δίνουν τη θέση τους στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, που συμβολίζει με μελανά χρώματα την εποχή της Τουρκοκρατίας. Από τα κύματα αναδύεται ο κερδώος Ερμής, συμβολίζοντας την ανάπτυξη της Σύρου με τη συμβολή και των προσφύγων από άλλα νησιά, που έφτασαν εδώ διωκόμενοι από τους Τούρκους. Ο σύγχρονος οικισμός της Ερμούπολης ακολουθεί και αμέσως μετά η κυρίαρχη εικόνα ενός οξυγονοκολλητή των ναυπηγείων παραπέμπει στη βιομηχανική ακμή και στη δεσπόζουσα θέση του Νεωρίου σε αυτήν. Το γκράφιτι ολοκληρώνεται με αναφορές στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και τις μορφές του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μάνου Ελευθερίου.

Η ιδέα πίσω από την απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού για το γκράφιτι ήταν να διαμορφωθεί ένα ισχυρό τοπόσημο, σημείο αναφοράς και μια πρώτη «υποδοχή» των επισκεπτών στο νησί, μια «συνάντηση» με τις πιο σημαντικές φάσεις της ιστορίας του. Και, βεβαίως, η ζωντάνια των εικόνων και των χρωμάτων σηματοδοτεί και την αναγέννηση των ναυπηγείων.

Η παρουσίαση και τα εγκαίνια του έργου συνδυάστηκαν με τα θυρανοίξια του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου μέσα στον χώρο των ναυπηγείων, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωροθέου.

Η ιστορία της Σύρου στον… τοίχο των ναυπηγείων του Νεωρίου-1Σαρώστε το QR code (αριστερά) για περισσότερες πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT