Επιστροφή στα πάτρια, με ένα δυνατό θρίλερ

Επιστροφή στα πάτρια, με ένα δυνατό θρίλερ

Αν επιλέγαμε ένα παράδειγμα brain gain από τον χώρο του θεάτρου, δεν θα υπήρχε καλύτερο από την ομάδα των τριαντάρηδων που παρουσιάζει στο θέατρο Φούρνος το έργο της Μέγκαν Τζένκινς «Knock».

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν επιλέγαμε ένα παράδειγμα brain gain από τον χώρο του θεάτρου, δεν θα υπήρχε καλύτερο από την ομάδα των τριαντάρηδων που παρουσιάζει στο θέατρο Φούρνος το έργο της Μέγκαν Τζένκινς «Knock». Επικεφαλής, ο σκηνοθέτης Ντίνος Ψυχογιός, ο οποίος σπούδασε και εργάστηκε στην Αγγλία πριν αποφασίσει, μετά την πρώτη καραντίνα, να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Οσο πολυπολιτισμική και να είναι η πόλη, θα είσαι πάντα ξένος, ειδικά στο θέατρο», λέει και υπογραμμίζει: «Το θέατρο “θέλει” τη μητρική γλώσσα σου και την πατρίδα σου». Βέβαια, δεν αμφισβητεί τον «σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αγγλία» στη διερεύνηση της τέχνης και της ζωής. Εξάλλου, όπως πιστεύει, είναι αλληλένδετα τα δύο, συγκοινωνούντα δοχεία.

Ο Ντίνος Ψυχογιός ξεκίνησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, συνέχισε στη Δραματική Σχολή Βεάκη, συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, με τη Στέγη, με θεατρικές ομάδες, κινηματογραφικές παραγωγές, μέχρι να αποφασίσει να «μετακομίσει» στην Αγγλία (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση) για μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ. Στο διάστημα της παραμονής του στο εξωτερικό δούλεψε σε καταξιωμένους και πρωτοπόρους θιάσους, ενώ το «Knock» της συνομήλικής του Μέγκαν Τζένκινς το διάβασε στο αεροπλάνο, ταξιδεύοντας προς Αθήνα, και αποφάσισε αμέσως να το μεταφράσει.

Η ομάδα που συγκροτήθηκε, και εμφανίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον «Φούρνο», αποτελείται από νέους καλλιτέχνες που έχουν κι εκείνοι τις ρίζες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως η ηθοποιός Αουλόνα Λούπα ή οι δύο βοηθοί σκηνοθέτες, Ερρικα Ζαχαροπούλου και Ανδρέας Ανδρέου. Τον τριμελή θίασο συμπληρώνουν ο Δημήτρης Δρόσος και η Ιωάννα Καλλιτσάντση. Οι ρόλοι που ερμηνεύουν είναι δύο ηθοποιών και ενός σκηνοθέτη.

Ο σπουδασμένος στην Αγγλία Ντίνος Ψυχογιός σκηνοθετεί το έργο της Μέγκαν Τζένκινς «Knock», που ανεβαίνει στον Φούρνο.

Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας θεατρικής πρόβας, «ισορροπεί  μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας με άξονα τη θεατρική σκηνή, χώρο στον οποίο αναμειγνύεται η αλήθεια με το ψέμα», όπως επισημαίνει ο κ. Ψυχογιός. Επηρεασμένη από την επιλόχειο κατάθλιψη της μητέρας της αλλά και από τα «στοιχειωμένα» βικτωριανά θέατρα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τζένκινς «εξιστορεί με απλότητα τους προβληματισμούς και τους φόβους που κρύβονται στην ενσάρκωση ασυνήθιστων ρόλων και στην αναπαράσταση της ψύχωσης». Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, είναι ένα έργο «ανθρώπινο, σύγχρονο, με μεταφυσικά στοιχεία, χιούμορ σκοτεινό, σχεδόν μακάβριο».

Το «Knock» θα παρουσιάζεται στον «Φούρνο» (Μαυρομιχάλη 168) έως την ερχόμενη Τρίτη 14 του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή