«Voir»: Ένα ερωτικό γράμμα στο σινεμά

«Voir»: Ένα ερωτικό γράμμα στο σινεμά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτικό γράμμα στο σινεμά και ταυτόχρονα ενδιαφέρον σχόλιο αποτελεί το «Voir», η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Ντέιβιντ Φίντσερ. Στα έξι σύντομα επεισόδια των 23-25 λεπτών, σημαντικές μορφές του κινηματογράφου (καλλιτέχνες, κριτικοί κ.ο.κ.) ασχολούνται με πολύ διαφορετικά μεταξύ τους θέματα, από τα φιλμ εκδίκησης και τους ήρωες που δεν επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί μέχρι τις αναμνήσεις από το καλοκαίρι που «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ κυρίευσαν τη φαντασία του κόσμου. Ολα αυτά προκύπτουν λιγότερο από παραδοσιακές ντοκιμαντερίστικες συνεντεύξεις και περισσότερο μέσα από τα εκατοντάδες στιγμιότυπα των ίδιων των ταινιών, που βομβαρδίζουν ταχύτατα τον θεατή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρακολούθηση είναι ομολογουμένως δύσκολη, στις καλύτερες στιγμές τους ωστόσο δημιουργούν μια μοναδική αφηγηματική γραμμή, ενώνοντας δημιουργούς και εποχές.

Από τα πιο ενδιαφέροντα τηλεοπτικά θρίλερ που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, το «Yellowjackets», που προβάλλεται κάθε Τρίτη (10 μ.μ.) από την Cosmote TV, μας στέλνει πίσω στο 1996. Εκεί παρακολουθούμε την ιστορία μιας ταλαντούχας ομάδας ποδοσφαίρου εφήβων κοριτσιών, η πτήση των οποίων συντρίβεται κάπου στην ερημιά του Οντάριο. Οι νεαρές κοπέλες θα μείνουν απομονωμένες στην άγρια φύση επί 19 ολόκληρους μήνες αναπτύσσοντας ιδιότυπους δεσμούς και συνήθειες, που θα τις σημαδέψουν για την υπόλοιπη ζωή τους.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μία δεκαετία πριν, οι σπουδαίοι κινηματογραφικοί δημιουργοί που δεν ασχολούνται (και) με την τηλεόραση αποτελούν πλέον μάλλον μειοψηφία. Ενας από αυτούς είναι ο Πολ Τόμας Αντερσον, ο οποίος αν και σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως δεν είναι αρνητικός στην ιδέα, επισήμανε πως «δεν θα ήξερα από πού να ξεκινήσω». Ο Αντερσον συνέχισε εξηγώντας ότι «η δομή της σειράς είναι κάτι που πρέπει να το μάθεις. Δεν θέλω να ακουστώ ανόητος. Φυσικά, έχω δει σπουδαίες σειρές επεισοδίων, ωστόσο υπάρχει ένας συγκεκριμένος ρυθμός σε αυτά τα σενάρια και μια δομή ως προς τον τρόπο που απλώνεις μια ιστορία σε πολλαπλά επεισόδια. Οι άνθρωποι που το κάνουν, το κάνουν εξαιρετικά καλά. Πιστεύω πως θα ένιωθα ελαφρώς τουρίστας εάν προσπαθούσα να δοκιμάσω κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή