Ο πολύχρωμος κόσμος του Κ. Σπυρόπουλου στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Ο πολύχρωμος κόσμος του Κ. Σπυρόπουλου στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Ο πολύχρωμος «Θίασος» του Κώστα Σπυρόπουλου περιμένει από σήμερα το κοινό του στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο διεθνής εικαστικός καταθέτει μια σύγχρονη ματιά με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολύχρωμος «Θίασος» του Κώστα Σπυρόπουλου περιμένει από σήμερα το κοινό του στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο διεθνής εικαστικός καταθέτει μια σύγχρονη ματιά με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με τη «γλώσσα» της ποπ αρτ, την οποία άλλωστε χειρίζεται με άνεση, ο Κώστας Σπυρόπουλος δημιουργεί ποιητικές αλληγορίες, μεταμοντέρνες συνθέσεις, εικαστικά σκηνικά, όπου τοποθετεί τον διαφορετικό «Θίασο» του, στον οποίο επιλέγει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γυναικεία φιγούρα και σε αντικείμενα που συνδέονται με εκείνη. Η ανδρική φιγούρα όπου εμφανίζεται έχει συντροφικό χαρακτήρα. Εντονα περιγράμματα, πλακάτα χρώματα, σ’ ένα πολυμορφικό σύμπαν που αναδεικνύει τους απλούς ήρωες της καθημερινότητας.

Η δρ Ιστορικός Τέχνης Θέμις Βελένη σημειώνει στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Η ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου είναι πρωτίστως χρώμα και σχήμα, ένας διαρκής πειραματισμός με τη σύνθεσή τους στη ζωγραφική επιφάνεια με μία σταθερή, εμμονική σχεδόν, μοτιβική επεξεργασία. Αντλεί το εικονογραφικό του υλικό από ένα μεγάλο εύρος πολιτισμικών συμβόλων και αναπαραστάσεων εντάσσοντάς το με τη σχηματοποίηση, τα έντονα περιγράμματα και τα πλακάτα χρώματα στην ποπ, ενώ ταυτόχρονα συνομιλεί με τη ζωγραφική των χρωματικών πεδίων μέσα σε ένα μεταμοντέρνο διακαλλιτεχνικό σχήμα που δημιουργεί πίνακες μέσα στον πίνακα. Συνθέτει σύγχρονες αλληγορίες αποσπώντας το υπαρκτό στοιχείο από το περιβάλλον του και μέσω της σχηματοποίησης το μεταμορφώνει σε σύμβολο ανασυντάσσοντάς το σε ένα προσωπικό συνειρμικό σύμπαν».

Ο διεθνής εικαστικός καταθέτει μια σύγχρονη ματιά με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται να αναδείξει «την πολυχρωμία, την πολυσχηματικότητα και τις άπειρες οπτικές που οι μικροί καθημερινοί ήρωες, οι φτωχοί ανώνυμοι, βλέπουν και ερμηνεύουν τα πράγματα. Αυτοί που με διαφορετικό ρούχο, ίδιοι με τον εαυτό τους, αλλά και διαφορετικοί, κατοικούν τις εποχές και τα χρόνια υφαίνοντας το δίχτυ που ονομάζουμε λαϊκή μνήμη…».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι χαρακτηρισμένο ως COVID free χώρος και για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή