Η Χαμάς στο στούντιο: Η ισλαμική ένοπλη οργάνωση απαντά… τηλεοπτικά

Η Χαμάς στο στούντιο: Η ισλαμική ένοπλη οργάνωση απαντά… τηλεοπτικά

Στα κινηματογραφικά πλατό μεταφέρεται η σύγκρουση της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς η ισλαμική ένοπλη οργάνωση ετοιμάζει την τηλεοπτική «απάντηση» στο ισραηλινό σίριαλ «Fauda» που μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο από το Netflix, το HBO και την Apple TV+.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κινηματογραφικά πλατό μεταφέρεται η σύγκρουση της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς η ισλαμική ένοπλη οργάνωση ετοιμάζει την τηλεοπτική «απάντηση» στο ισραηλινό σίριαλ «Fauda» που μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο από το Netflix, το HBO και την Apple TV+.

Σε ένα στούντιο της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, γίνονται τα γυρίσματα της νέας σειράς «Fist of the Free» (Πρώτος από τους ελεύθερους ή στα αραβικά Qabdat al-Ahrar), σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η σειρά θα περιγράφει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων από την οπτική των δεύτερων και θα ξεκινήσει αναβιώνοντας μια ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το 2018, που κατέληξε στον θάνατο επτά πολεμιστών της Χαμάς και ενός Ισραηλινού αξιωματούχου.

Η σειρά της Χαμάς έρχεται να ανταγωνιστεί το Ισραηλινό «Fauda», που στα αραβικά σημαίνει «Χάος», το οποίο παρακολουθούν ήδη εκατομμύρια θεατές από το 2015. Η υπόθεση της σειράς βασίζεται στις πολεμικές περιπέτειες ενός Ισραηλινού μυστικού πράκτορα και της ομάδας του που επιχειρούν σε παλαιστινιακό έδαφος. Ο πρωταγωνιστής καλείται να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία για να εντοπίσει τον αρχηγό της Χαμάς, Τακίφ Χάμεντ.

Η νέα σειρά «Fist of the Free» (Πρώτος από τους ελεύθερους ή στα αραβικά Qabdat al-Ahrar) είναι η παλαιστινιακή απάντηση στην ισραηλινή «Fauda».

Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα για τους ηθοποιούς της Χαμάς. Οι ισραηλινές σειρές χρησιμοποιούν Αραβοϊσραηλινούς ηθοποιούς για να αποδώσουν Παλαιστίνιους χαρακτήρες, ενώ οι σειρές στην Παλαιστίνη χρησιμοποιούν μόνο Παλαιστίνιους για όλους τους ρόλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι ηθοποιοί να στιγματίζονται ως «Ισραηλινοί» και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πραγματική τους ζωή. Οι γυναίκες που παίζουν τις Ισραηλινές στις σειρές μπορεί να φορούν μαντίλες όπως επιτάσσει η μουσουλμανική θρησκεία, αλλά αυτό δεν τις γλιτώνει από διάφορες παρεξηγήσεις. «Μετά την προβολή μιας σειράς, μια γυναίκα προσπάθησε να με στραγγαλίσει», δήλωσε η ηθοποιός Καμίλα Φάντελ στο AFP που έπαιζε τον ρόλο μιας Ισραηλινής γυναίκας.

Η Χαμάς ελέγχει στη Γάζα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων το κανάλι Αλ-Ακσα, επενδύοντας σε τηλεοπτικές σειρές που βασίζονται σε σειρές του Χόλιγουντ ή τουρκικές σαπουνόπερες.

Ο «πόλεμος» του θεάματος όμως είναι πολυδάπανος. Το κόστος για κάθε επεισόδιο του «Fauda» κυμαίνεται, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του Hollywood Reporter του 2019, σε περίπου 200.000 δολάρια. Οπως όμως σημειώνει το AFP, το μπάτζετ του «Fist of the Free» είναι χαμηλό, όπως και οι μισθοί των ηθοποιών, ενώ τα σκηνικά τα απολύτως απαραίτητα. Πάντως, οι παραγωγοί δουλεύουν πυρετωδώς για να παραδώσουν 30 επεισόδια μέχρι τον Απρίλιο που ξεκινάει η γιορτή του Ραμαζανίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή