Η ποδηλασία ως «ζήτημα ζωής ή θανάτου»

Η ποδηλασία ως «ζήτημα ζωής ή θανάτου»

«Για μένα δεν έχει σημασία εάν βρέχει ή έχει λιακάδα: όταν βρίσκομαι επάνω στο ποδήλατο αισθάνομαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου». Η φράση αποδίδεται στον σπουδαίο σπρίντερ Μαρκ Κάβεντις, αλλά εκφράζει όλους τους φίλους της ποδηλασίας...

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΩΛ ΜΠΕΪΛΥ
Επικές στιγμές της ποδηλασίας
πρόλογος: Γιάννης Ταμουρίδης
εκδ. Ανάβαση, σελ. 137

«Για μένα δεν έχει σημασία εάν βρέχει ή έχει λιακάδα: όταν βρίσκομαι επάνω στο ποδήλατο αισθάνομαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου». Η φράση αποδίδεται στον σπουδαίο σπρίντερ Μαρκ Κάβεντις, αλλά εκφράζει όλους τους φίλους της ποδηλασίας, όπως γράφει στο προοίμιο του βιβλίου «Επικές στιγμές της ποδηλασίας» ο Κώστας Λουκόπουλος. Σε αυτούς τους πολύ καλούς φίλους της ποδηλασίας συγκαταλέγεται και ο συγγραφέας του βιβλίου Πωλ Μπέιλυ, επί χρόνια καθηγητής αγγλικής γλώσσας στο Deree, ορειβάτης και αναρριχητής κατά τη δεκαετία του ’80. Για την ακρίβεια, όπως ο ίδιος εξομολογείται στην εισαγωγή του, η ποδηλασία ήταν για εκείνον «ζήτημα ζωής ή θανάτου». Τον υποστήριξε στην ανάρρωσή του από τις περιπέτειες της υγείας του και τον βοήθησε να ανανήψει. Ως αντίδωρο λοιπόν, δημιούργησε ένα βιβλίο για τους σπουδαίους επαγγελματίες ποδηλάτες, τα επιτεύγματα και τα παραπτώματά τους. Η αναλυτική βιβλιογραφία στο τέλος αποδεικνύει την εμπεριστατωμένη έρευνα που προηγήθηκε. Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή, ο Μπέιλυ επικεντρώνεται σε μερικές από τις πλέον ηρωικές στιγμές της αγωνιστικής ποδηλασίας. Στο πρώτο μέρος μας παρουσιάζει τους σκληρούς μονοήμερους αγώνες, γνωστούς και ως «Μνημεία». Στο δεύτερο γίνεται αναφορά στις κυριότερες επικές αναβάσεις – φόβητρα των μεγάλων γύρων.

Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό κείμενο πάνω στην ποδηλατική παρακαταθήκη της Ευρώπης. Ωστόσο, παρά την αγάπη του για το ποδήλατο ως άθλημα, ο συγγραφέας δεν παραβλέπει την παράμετρο της βιωσιμότητας. Η ποδηλασία είναι ίσως ο μόνος «φιλικός» τρόπος μετακίνησης σε αυτόν τον πλανήτη, κι αυτό σημαίνει ότι εκτός από σημαντικό παρελθόν θα έχει ακόμη μεγαλύτερο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή