Ενα εικοσιτετράωρο με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Στέφανο Παπατρέχα

Ενα εικοσιτετράωρο με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Στέφανο Παπατρέχα

«Είναι ευτυχία να έχεις συναντηθεί με ανθρώπους που σας συνδέει κοινός τρόπος σκέψης και δουλειάς, πράγμα που τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα»

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να ομολογήσω πως το πρόγραμμα της ημέρας μου αλλάζει πολύ αναλόγως με την περίοδο: αλλιώς όταν είμαι σε πρόβες, αλλιώς όταν έχουν ξεκινήσει οι παραστάσεις, αλλιώς όταν έχω και πρόβες και παραστάσεις και πολύ διαφορετικό όταν είμαι σε διαδικασία συγγραφής. Θα κάνω, ωστόσο, μια φιλότιμη προσπάθεια να δώσω ένα πρόγραμμα ημέρας της περιόδου αυτής (και να βάλω μια-δυο εναλλακτικές του τι μπορεί να συμβαίνει στις άλλες περιπτώσεις). Ξεκινάω λοιπόν!

09.30

Ξύπνημα. Με το που κάνω να ανοίξω τα μάτια μου η γάτα μου, η Μανιόκα, θα ανέβει σίγουρα πάνω μου απαιτώντας χάδια και φυσικά φαγητό. Το έχω πάρει πια απόφαση, από τότε που μπήκε η τετράποδη αυτή ύπαρξη στη ζωή μου, πως αυτά τα πολυπόθητα «5 λεπτά ακόμα» με χουζούρεμα στο κρεβάτι είναι πλέον παρελθόν. «Γάτα δεν ήθελες; Χάιδευε τώρα και τάισέ με!», νιαουρίζει ενώ τρίβει τη μουρίτσα της πάνω μου.

10.00

Η Μανιόκα έχει φαγητό στο μπολ της κι εγώ αφού έχω πλυθεί, φτιάχνω το πρωινό μου (συνήθως φρούτα, βρώμη, μέλι και αμύγδαλα μαζί με ελληνικό καφέ) και διαβάζω λίγο με ηρεμία τα νέα της ημέρας ή χαζεύω στο Facebook και στο Instagram μέχρι να ξυπνήσω για τα καλά.

11.00

Κάπου αυτήν την ώρα έχω ετοιμαστεί και ξεκινάω με το αυτοκίνητο για Νέα Ερυθραία. Εγώ, που δεν ήμουν ποτέ της άσκησης και του αθλητισμού, εδώ και πέντε χρόνια έχω βρει αυτό που μου ταιριάζει. Πέρσοναλ με την υπέροχη Εμμανουέλα Βεϊνόγλου. Είναι καταπληκτική στη δουλειά της και ένας πολύ φωτεινός και θετικός άνθρωπος. Με έκανε, όχι μόνο να αγαπήσω τη γυμναστική, αλλά και να δω αποτελέσματα πολύ άμεσα. Ο,τι και να είχα κάνει (γυμναστήριο, κολύμβηση κ.λπ.), δεν κατάφερνε να με κρατήσει πάνω από λίγους μήνες. Με την Εμμανουέλα μετράω χρόνια και αυτό της το οφείλω. Δεν θα πήγαινα από το Μοσχάτο στη Νέα Ερυθραία αν δεν άξιζε τον κόπο.

13.00

Είμαι πάλι σπίτι μου. Μπάνιο (χάδια στη Μανιόκα) και σίγουρα κάποιο τηλέφωνο με τον Λάζαρο Βαρτάνη. Οταν συν-σκηνοθετώ ή/και παίζω σε παράσταση σίγουρα προκύπτουν θέματα προς συζήτηση. Οταν μάλιστα αναλαμβάνω με τον Λάζαρο την παραγωγή, οπωσδήποτε θα χρειαστεί συνεχής και πολύωρη επικοινωνία. Είναι ευτυχία να έχεις συναντηθεί με ανθρώπους που σας συνδέει κοινός τρόπος σκέψης και δουλειάς, πράγμα που τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα.

«Είναι ευτυχία να έχεις συναντηθεί με ανθρώπους που σας συνδέει κοινός τρόπος σκέψης και δουλειάς, πράγμα που τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα».

15.00

Μαγειρική και μεσημεριανό. Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και ακόμη και στο πιο δύσκολο και σφιχτό πρόγραμμα της ημέρας, θα βρω συνήθως χρόνο να φτιάξω κάτι ωραίο στην κουζίνα μου (τις περισσότερες φορές ακούγοντας ραδιόφωνο είτε βάζοντας δικές μου μουσικές επιλογές στο YouTube).

17.00

Κάπου τέτοια ώρα ή θα έχω πρόβα ή σιγά σιγά θα ετοιμάζομαι για παράσταση. Είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι της ημέρας, που χρειάζεται συγκέντρωση και αφοσίωση. Εχω την τύχη να κάνω ο ίδιος δουλειές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να επιλέγω τους συνεργάτες μου και το πλαίσιο της πρόβας ή της παράστασης. Παρ’ όλα αυτά και σε δουλειές που δεν είμαι εγώ υπεύθυνος, δεν έχω παράπονο, οι συνεργάτες και το κλίμα στη δουλειά μου ήταν (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) άψογο.

22.00

Αν είμαι σε πρόβες, περίπου τέτοια ώρα έχω τελειώσει (αν παίζω σε παράσταση μπορεί να μιλάμε για 22.30 ή 23.00). Κούραση σωματική και ψυχική, αλλά και ευχαρίστηση για όσα καινούργια πράγματα γεννήθηκαν στην πρόβα ή στην παράσταση. Είναι μια ώρα που είτε θα βγω για φαγητό ή ποτό με φίλους μου, είτε θα πάω σπίτι να δω κάποια ταινία ή σειρά τρώγοντας κάτι (με τη Μανιόκα πάντα δίπλα μου). Αν είμαι σε ρεπό μπορεί η μέρα μου να περιλαμβάνει σινεμά ή θέατρο. Αν, τώρα, είμαι σε φάση που γράφω κάτι, αυτή η ώρα θα με βρει είτε διαβάζοντας βιβλία σχετικά με το θέμα που σκέφτομαι, είτε πάνω από το λάπτοπ να περνάω τις σκέψεις μου στο «χαρτί» του υπολογιστή.

01.00 – 01.30

Ωρα για ύπνο. Μπανάκι ζεστό, πλύσιμο δοντιών, λίγο σερφάρισμα στο Ιντερνετ και ένα ωραίο βιβλίο είναι τα τελευταία βήματα πριν τον κόσμο των ονείρων. Κάπου στην άκρη του κρεβατιού θα κοιμηθεί και το Μανιοκάκι, που χαρούμενο θα σκέφτεται ήδη τις πρωινές κροκέτες της.

Οι μονόλογοι του Στέφανου Παπατρέχα «Φροσύνη» και «Πασού» παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο «Αβατον», σε σκηνοθεσία του ίδιου και του Λάζαρου Βαρτάνη, με την ηθοποιό Σύνθια Μπατσή. Η «Φροσύνη» και η «Πασού» κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική, ενώ το θεατρικό του έργο «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία», από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή