Τρία χρόνια ΜΟΜus, επιτυχίες και εξελίξεις

Τρία χρόνια ΜΟΜus, επιτυχίες και εξελίξεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον απολογισμό μιας δύσκολης διετίας, στην οποία ο οργανισμός άντεξε (2019-2021), την προαναγγελία μιας χρονιάς επανεκκίνησης, αλλά και την ανακοίνωση αλλαγών στη διοικητική δομή του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Τόσο η παρουσίαση των πεπραγμένων όσο και οι καινούργιοι προγραμματισμοί συζητήθηκαν σε ατμόσφαιρα ικανοποίησης, αφού, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. MOMus Ανδρέας Τάκης, «η εμπειρία που αποκτήσαμε ήταν πολύτιμη. Δεν διακόψαμε στιγμή τη λειτουργία μας, αλλά βρήκαμε και νέους τρόπους επαφής με διευρυμένο κοινό». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του το MOMus κατάφερε όχι μόνον να παραμείνει ενεργό, αλλά επίσης να συμμετάσχει δημιουργικά στην καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της πόλης. Οι πέντε φορείς που απαρτίζουν τον οργανισμό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με άξονα τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, την πειραματική καλλιτεχνική αναζήτηση, τη φωτογραφία και τη σύγχρονη γλυπτική, διοργάνωσαν 85 μεγάλες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 20 διεθνή συνέδρια, 50 δράσεις δρόμου και συνέχισαν τους θεσμούς της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Thessaloniki Photobiennale.

Με δεδομένη πλέον την εμπειρία του, ο οργανισμός έχει δρομολογήσει, μέσω διεθνών διαγωνισμών, τη διαδικασία για την ανάδειξη των πέντε καλλιτεχνικών διευθυντών του. Μέσω διαγωνισμού επελέγη η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Ηρώ Κατσαρίδου ως νέα διευθύντρια Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο. Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τους υπόλοιπους διευθυντές, και σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα αναμένονται έως το καλοκαίρι. Από τους νυν αναπληρωτές διευθυντές του ΜΟΜus, η ιστορικός τέχνης, αν. διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, δεν έχει βάλει υποψηφιότητα για τη θέση της διεύθυνσης.

Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, ο προγραμματισμός για το 2022 θα τηρηθεί, και έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Δυστυχώς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αναστέλλεται από το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη η ανταλλαγή έργων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο και το Heritage Art Foundation στη Μόσχα. Πάντως προγραμματίζεται νέα έκθεση μετά την ολοκλήρωση της μονογραφίας του Ιβάν Κλιούν με τίτλο εργασίας «Οργανική Παιδεία». Στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ετοιμάζεται η σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα» (11/3) που περιλαμβάνει τα 45 νέα έργα σύγχρονης τέχνης που αποκτήθηκαν με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και δωρεών, ενώ η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (από 22/11) θα έχει ως θέμα τη «Γεωκουλτούρα». Στο MOMusPhotography θα δούμε, μεταξύ άλλων, την έκθεση «Fred Boissonas. Μία φωτογραφική Οδύσσεια» (8/9), ενώ η διεθνής έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» εγκαινιάζεται το Σάββατο από το MOMusExperimental. Τέλος, στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά το νέο πρόγραμμα ξεκινά με το «Εργαστήριο του γλύπτη» (31/3) με τη συμμετοχή 11 Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και μια έκθεση για τη Χρύσα Βαρδέα (Chryssa).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή