Παιδικά βιβλία για την Ουκρανία

Παιδικά βιβλία για την Ουκρανία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στους χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στη γειτονική Πολωνία, περίπου 100.000 είναι παιδιά, και γι’ αυτό το Fundacja Powszechnego Czytania, το ίδρυμα για τη φιλαναγνωσία στην Πολωνία, ηγείται μιας πρωτότυπης εκστρατείας για την παροχή παιδικών βιβλίων στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Τις πρώτες μέρες η πρωτοβουλία παρείχε βιβλία για ζωγραφική και με εικόνες που δεν χρειάζονταν διάβασμα, καθώς ήταν στην πολωνική γλώσσα. Επειτα, όμως, Ουκρανοί εκδότες κατάφεραν και έστειλαν στους Πολωνούς τα αρχεία παιδικών βιβλίων στα ουκρανικά και εκείνοι προθυμοποιήθηκαν να τα τυπώσουν δωρεάν. Μέχρι τώρα έχουν κατορθώσει να τυπώσουν περίπου 8.000 αντίτυπα από οκτώ τίτλους με ιστορίες που έχουν ένα χαλαρωτικό και τρυφερό περιεχόμενο. Το Fundacja Powszechnego Czytania ιδρύθηκε το 2008 και έχει 20 μέλη από τον εκδοτικό χώρο της Πολωνίας.

International Booker

Γνωστοί συγγραφείς και μεταφραστές και παλαιότεροι νικητές του International Booker είναι ανάμεσα στη μακρά λίστα του βραβείου, που περιλαμβάνει 13 μεταφρασμένα μυθιστορήματα από 11 γλώσσες στα αγγλικά. Ανάμεσά τους οι Ολγκα Τορκάτσουκ (φωτ.) και Τζένιφερ Κροφτ, Νταβίντ Γκρόσμαν και Τζέσικα Κόεν. Για πρώτη φορά είναι υποψήφιο βιβλίο που μεταφράστηκε από τα χίντι, το «Tomb of Sand» της Geetanjali Shree, όπως και τρία βιβλία του εκδοτικού οίκου Tilted Axis, τον οποίο ίδρυσε η συγγραφέας και βραβευμένη με το Man Booker International Prize Ντέμπορα Σμιθ. Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί στις 7 Απριλίου και οι νικητές στις 26 Μαΐου 2022.

Νουβέλα από τον Σαρρηκώστα

Την προσωπική του συγγραφική προσπάθεια καταθέτει ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας με τη νουβέλα του «Το τελευταίο ραντεβού». Ο βετεράνος φωτογράφος με μακρά θητεία στο ελληνικό γραφείο του Associated Press αφηγείται την ιστορία της πρώτης αγάπης ενός ζευγαριού που δεν ευτύχησε ποτέ να είναι μαζί παρά μόνον στο τέλος της ζωής του. Ο Σαρρηκώστας κατέγραψε φωτογραφικά τέσσερις δεκαετίες ειδησεογραφικών γεγονότων τις οποίες συμπυκνώνει στο λεύκωμα «Ζην επικινδύνως» (εκδ. Μένανδρος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή