Μορίς Σέντακ: Ο αγαπημένος των παιδιών

Μορίς Σέντακ: Ο αγαπημένος των παιδιών

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά, βιβλία του Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Μορίς Σέντακ.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά, βιβλία του Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Μορίς Σέντακ. Η αρχή γίνεται με το παραμύθι «Η χώρα των τεράτων» σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1963 στην Αμερική με τίτλο «Where the Wild Things Αre» και έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα κλασικά βιβλία για παιδιά. Εχει πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει διασκευαστεί για ταινίες, όπερα κ.ά. και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ο Μορίς Σέντακ γεννήθηκε το 1928 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Πολωνία. Η απώλεια πολλών συγγενών του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος τον σημάδεψε προσωπικά και επηρέασε σημαντικά την καλλιτεχνική του έκφραση.

Προσβάσιμα ξανά

Το ψηφιακό αποθετήριο και τα ψηφιοποιημένα περιοδικά των ΑΣΚΙ είναι εκ νέου προσβάσιμα και διαθέσιμα. Στις αρχές του 2022 τα ΑΣΚΙ δέχθηκαν ψηφιακή επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του αποθετηρίου. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε και διασώθηκαν περισσότερες από 250.000 ψηφιοποιημένες σελίδες. Το ψηφιακό αποθετήριο περιλαμβάνει το σύνολο των ψηφιοποιημένων εγγράφων, εντύπων και οπτικοακουστικών αρχείων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Η πρόσβαση σε αυτά τα τεκμήρια γίνεται μέσα από λέξεις-κλειδιά (π.χ. τίτλος, θέμα, χρονολογία κ.λπ.) στο πεδίο γενικής αναζήτησης ενώ καθίσταται δυνατή η περιήγηση στο σύνολο των ψηφιακών τεκμηρίων μέσα από την ενότητα «Αρχειακό ξεφύλλισμα».

Συγγραφείς στο Φεστ. Αθηνών

Συνεχίζεται ο κύκλος Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών με τη συνεργασία συγγραφέων και σκηνοθετών. Τα πρωτότυπα έργα «Φάκελος Βάνκαου», του Ηλία Μαγκλίνη, που παίρνει αφορμή από την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, και το «Ρίζες από βαμβάκι» της Κάλλιας Παπαδάκη, με έμπνευση από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, γίνονται θεατρικά έργα από τους Σύλλα Τζουμέρκα και Εφη Θεοδώρου αντίστοιχα. Τα δύο έργα, όπως και το έργο «Γίνεται δέντρο το πουλί;», του Χρήστου Χωμενίδη (φωτ.), που εμπνέεται από τον «Ιωνα» του Ευριπίδη, θα εκδοθούν από τη Νεφέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή